Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Seznamte se s novou odrůdou komiksu: roztomilý nářez. Servírují Craig Thompson a Nikkarin

Člověk se ve vesmíru neztratí. Jen se tu občas ztratí. Závěrečná scéna z Kosmo knedlíků. Repro: Deník N
Člověk se ve vesmíru neztratí. Jen se tu občas ztratí. Závěrečná scéna z Kosmo knedlíků. Repro: Deník N

Vytvořit komiks žánrově čistý je dnes už trochu nuda. Roztomilý nářez je druh kresleného seriálu, který je akční a zároveň vtipný, ba někdy až dětinský. Užijí si ho proto čtenáři více věkových kategorií.

Americký komiksový výtvarník a scenárista Craig Thompson publikoval v roce 2003 grafický román (v českém vydání nešťastně přeloženo jako „ilustrovaný román“) Pod dekou. Dílo se stalo nejlepším komiksem roku. Černobíle kreslený příběh mladíka jménem Craig, který vyrůstá v nepříliš svobodném rodinném prostředí a ve škole je oblíbeným otloukánkem, je napěchován emocemi, bolestí, ale i láskou a pocity naplnění, když se Craig v příběhu zamiluje. Nikoho nenechal na pochybách, že je to komiks veskrze autobiografický, což potvrzují i informace z Wikipedie. Thompson vyrůstal v přísně náboženské rodině, otec údržbář na něj příliš velký rezervoár citů neměl, matka držela rodinu zkrátka, děti měly zakázáno kino i televizi, poslouchat mohly jen nábožensky orientovanou hudbu. Jedním z mála kontaktů s kulturou byly pro malého Craiga stripy v sobotních novinách. Tím byla jeho láska ke komiksu zpečetěna.

Utrápený Craig v komiksu Pod dekou touží uniknout ze svírající reality. Než potkal lásku, byly tímto únikem kresby. Někdy kreslil společně s bratrem celé hodiny. Ty kresby často znázorňovaly neumělou rukou vyvedené postavičky ze sci-fi světů. To byl únik dvojnásobný. Nejen ze soukromé reality bigotní rodiny, ale z okolní reality jako takové.

Únik z reality ke knedlíkům

Po letech Craig Thompson tyto únikové sny proměnil v komplexní komiksové dílo. V roce 2015 vychází kniha s podivným názvem Kosmo knedlíci. Není snadné posoudit, pro jakou čtenářskou kategorii je určena, nejspíše pro starší děti a také pro dospělé, kteří dětmi být nepřestali. Hvězdný scenárista a režisér Joss Whedon pro Kosmo knedlíky vymyslel nový žánr: roztomilý nářez. Je to přiléhavé. Řada postav tu vypadá jako z obrázkové knihy pro malé děti, ale akce, která s každou stránkou houstne, odpovídá spíše teenagerům a starším.

Jestliže Thompson příliš funkční rodinu neměl, v daleké budoucnosti vyčaroval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komiks

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější