Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid-19 vyřadil z provozu největší nemocnici v Postupimi. Město nezvládá situaci a žádá o pomoc armádu

Německá sanitka. Foto: Pxhere
Německá sanitka. Foto: Pxhere

Šíření koronaviru v braniborské metropoli Postupimi nedokáže tamější radnice dostat pod kontrolu. Obrátila se proto se žádostí o pomoc na německou armádu. Epicentrem infekce se stala největší postupimská klinika Ernsta von Bergmanna, kde se virem nakazilo téměř dvě stě zdravotníků. Osmadvacet nakažených pacientů zemřelo. Případné pochybení lékařů vyšetřuje policie.

Ke klinice Ernsta von Bergmanna v Postupimi už dva týdny nejezdí žádné sanitky. Přitom je se svými 1100 lůžky druhou největší nemocnicí v Braniborsku. Od 1. dubna nesmí přijímat ani ošetřovat nové pacienty. Podle spolkového Institutu Roberta Kocha (IRK) pro kontrolu infekčních nemocí má nemocnice zůstat uzavřená i v následujících týdnech. Postupimská klinika je totiž stále příliš nebezpečná.

Více než osmdesát pacientů kliniky se nakazilo koronavirem, 28 jich zemřelo a dalších třináct jich je připojených na dýchací přístroje. Nakazilo se i 174 zdravotníků a pečovatelů. V uplynulých třech týdnech se infekce nekontrolovatelně šířila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější