Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebezpečné! Zabaveno! Tuto stolní hru pod stromečkem nenajdete. Hrají ji ruští policisté

Stolní hra "Rusko bez Putina" zatím existuje v pouhých pěti exemplářích. Foto: Z prezentace autora hry, Pavla Chuprunova
Stolní hra „Rusko bez Putina“ zatím existuje v pouhých pěti exemplářích. Foto: Z prezentace autora hry, Pavla Chuprunova

Světový trh se stolními hrami možná obohatí zajímavý kousek – „Rusko bez Putina“. Není to žádná primitivní variace na „Člověče, nezlob se“, jako trapná česká „Chyťte Bureše“, která přináší požitek jen těm, koho těší českého premiéra honit alespoň po hracím plánu. Vysoce sofistikovaná, umělecky nebývale provedená a informacemi nadupaná hra Rusko bez Putina má potenciál stát se hitem.

Ta hra je nebezpečná. A musí být okamžitě zničena! Rozhodnutí petrohradského soudu první instance málem ukončilo jeden neotřelý projekt. Nápad mladého Rusa však alespoň může vejít do dějin deskových her jako ten, jehož zrod doprovázelo skutečné drama. A který se možná podaří uskutečnit v českém svobodném podnikatelském prostředí. Protože v Rusku se výrobce stolní hry Rusko bez Putina nejspíš nenajde. Zvlášť poté, co kvůli ní její autor dokonce skončil za mřížemi.

Osudné poklady v batůžku

Centrem Petrohradu kráčejí tři mladí muži. Je 6. října 2018. Povídají si, natáčejí se na chytré telefony, smějí se. Právě se chystají vejít do Smolného chrámu, když je obstoupí policisté. Raději se poslušně zastaví.

„Vypněte kameru!“ zasyčí jeden ze strážců zákona. „Jste ve službě, veřejná úřední osoba, proč bychom vás nemohli točit?“ statečně vzdorují mladíci a natáčejí dál. „Vypněte to,“ trvá na svém nejaktivnější policista. „Vysvětlete mi, proč vás nesmím ve službě točit,“ brání se mladík, který se ujal role kameramana. Jmenuje se Pavel Čuprunov. Doprovází ho Andrej Nikitin, Saša Brussjer a Saša Fedosejev.

„Ukažte mi svoje doklady,“ je policista už dost naštvaný. Jenže Čuprunov mu nic ukázat nechce. Naopak policistu požádá, aby se představil, ukázal průkaz a vysvětlil, na základě čeho ho obtěžuje.

Později strážci zákona v protokolu uvedou, že mladíci se chovali podezřele, neboť se neustále rozhlíželi kolem sebe. Policista tvrdí, že se představil už na začátku rozhovoru. A že podle zákona o policii žádné průkazky zadrženým, legitimovaným a vyslýchaným ukazovat nemusí a zastavit na ulici si může, koho se mu zlíbí.

Prozatím slovní souboj končí chvilkovým vítězstvím chlapců. Policista po několika minutách kapituluje a vytahuje z náprsní kapsy svou služební průkazku, ze které vyplývá, že má hodnost kapitána a jeho příjmení je Žogunov, číslo akreditace 007125. Čuprunov dále natáčí. Všichni kolemstojící muži v uniformě zuří a je vidět, že tak trochu nevědí, co s tímto nepříjemným klukem dělat. Už je to pěkných pár minut, on už o nich ví kdeco, a sám stále doklady neukázal. Potupné.

Jednomu policistovi selžou nervy a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější