Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sítě oblétlo tvrzení radního z TOP 09, že vojáci vozí seniorům perníčky z Penamu. Armáda to popřela

Příspěvek radního Michala Kučery nasbíral dva a půl tisíce sdílení a téměř tisíc komentářů. Foto: FB profil Michala Kučery
Příspěvek radního Michala Kučery nasbíral dva a půl tisíce sdílení a téměř tisíc komentářů. Foto: FB profil Michala Kučery

Sociálními sítěmi se od sobotního večera šířila zpráva lounského radního, exposlance TOP 09 Michala Kučery, že armáda do domova pro seniory v Lounech zavezla krabice s perníčky od firmy Penam. Generální štáb to popřel, Kučera vzal svá tvrzení zpět s tím, že šlo o muže, který se pouze představil slovy, že je od armády. Ani to ale podle armády není pravda.

Je to trochu učebnicový příběh o fotografii, která snadno dodá zdání pravdivosti tvrzení, jež ji doprovází. „Včera do našeho domova pro seniory přivezla Armáda ČR dvě veliké krabice. Všichni očekávali, že to jsou testovací sady na covid-19 pro zaměstnance. V krabicích jsou ovšem velikonoční perníčky z Penamu,“ napsal na Twitter lounský politik Michal Kučera.

Společnost Penam spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Doručení perníčků vzbudilo podezření ze střetu zájmů – ta ostatně provázejí premiéra Babiše celou vládní dráhu. Naposledy část veřejnosti nelibě nesla, když stát zatrhl soukromému lihovarníkovi Martinu Žufánkovi výrobu dezinfekce, zatímco jiné firmy (mj. i z Agrofertu) ji vyrábějí. (Žufánkem vyrobené množství bylo minimální, motivované aktuální nouzí. Sám uznával, že jednal proti pravidlům a že celníci jednat museli, pozn. red.)

Snímek perníčků v papírové krabici v domově pro seniory vzbudil dojem, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější