Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS pracuje skvěle, Zemanova slova můžu jednoznačně vyvrátit, říká Bělobrádek, který na tajnou službu dohlíží

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Foto: Adam Hecl, Deník N
Předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Foto: Adam Hecl, Deník N

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Pavel Bělobrádek nesouhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, který včera kontrarozvědku ve vysílání TV Barrandov obvinil z „neschopnosti“. Podle šéfa lidovců nemá takový otevřený útok na zpravodajskou službu v demokratických zemích obdoby. „Pro mě je to velmi překvapivé, protože mezinárodní pověst BIS ve světě i její činnost v Česku jsou velmi oceňovány,“ řekl Bělobrádek v rozhovoru pro Deník N.

Prezident Miloš Zeman včera řekl: „Doufám, že neprozrazuji žádné další tajemství, než je informace o neschopnosti BIS.“ Je BIS neschopná, jak včera prohlásil prezident?

Odpovím zcela jednoznačně: Není to tak. Komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby navíc na posledním zasedání schválila jednohlasně usnesení, že děkujeme jak řediteli plukovníku Koudelkovi, tak všem ostatním pracovníkům zpravodajské služby za skvělou práci.

Pan prezident také řekl, že BIS nikdy neodhalila žádného čínského ani ruského špiona. Opravdu nikdy žádného špiona nechytila?

Tato prezidentova konstatování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější