Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výběr šéfredaktora: Pět článků a jedno velmi společné dílo, které by neměly uniknout vaší pozornosti

Přečtěte si články, které z nabídky Deníku N za poslední týden vybral šéfredaktor Pavel Tomášek.

O rozhovor s Adamem Michnikem, šéfredaktorem nejčtenějších polských novin Gazeta Wyborcza, jsme stáli od okamžiku, kdy jsme v září začínali obsah Deníku N plánovat. Podařilo se, a vy si tak můžete přečíst jeho povídání o Češích, změnách v naší zemi i v té jeho a obecně o vývoji v Evropě.

Jednou z klíčových událostí týdne v České republice bylo zveřejnění výroční zprávy Bezpečnostní informační služby. V Deníku N jsme se jí věnovali z různých úhlů a nepominuli jsme ani jednu z nejkontroverznějších částí, v níž kontrašpionáž upozornila na skutečnost, že v českých školách dál převládá vyučování sovětské verze dějin.

Komentářem politického geografa jsme se tento týden vrátili k rusko-ukrajinskému incidentu v Azovském moři a Kerčském průlivu. Michael Romancov se v textu zamýšlí nad možností, že by se někdo mohl inspirovat ruským příkladem, a klade si provokativní otázku, co by se stalo, kdyby některý stát zablokoval Malackou či Hormuzskou úžinu.

Nezvykle osobní a otevřený rozhovor poskytl Deníku N zpravodaj České televize Jakub Szántó, který se nedávno vrátil ze své blízkovýchodní mise. Mluví v něm o principech novinářské práce, úzkostech i své víře v anděly.

Malého dramatu s velkým významem jsme si všimli v případě politického střetu o státní dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu. V textu rozebíráme financování kontroverzní organizace a popisujeme situaci v Poslanecké sněmovně, kde se o penězích rozhodne, včetně politických důsledků pro vládu. Konfrontujeme premiéra Babiše s tím, co slíbil, a usvědčujeme ho z nepravdivého výroku.

A na závěr ještě jedna trochu speciální věc. V redakci jsme se rozhodli, že pro vás společně připravíme něco na způsob adventního kalendáře. Každý den se vám jeden člen redakce svěří, které knížky v tomto roce přečetl a co by rád doporučil vaší pozornosti. Všechny dosavadní knižní tipy i ty následující najdete na této stránce. Nechť je vám inspirací.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější