Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náš Babiš je Abe, také říká: Nebojte se, všechno bude, popisuje Čech počínající chaos v Japonsku

Znojemský rodák se před dvaceti lety přiženil do Japonska. Dováží víno. „Fotka je z poslední degustace před ukončením veřejných akcí.“ Foto: archiv Pavla Záhorského
Znojemský rodák se před dvaceti lety přiženil do Japonska. Dováží víno. „Fotka je z poslední degustace před ukončením veřejných akcí.“ Foto: archiv Pavla Záhorského

„Donedávna jsem byl za exota, svůj chleba peču už patnáct let,“ říká znojemský rodák Pavel Záhorský, který žije s manželkou a dcerou v Japonsku. „Nedávno začali mouku ve velkém nakupovat i Japonci.“ Přestože Japonsko vyhlásilo nouzový stav, karanténa je zde na dobrovolné bázi. Záhorský se obává, že v dosud klidné zemi začíná panovat chaos. V rozhovoru přinášíme pohled na situaci jeho očima.

V Japonsku byl vyhlášen nouzový stav. Jak to u vás vypadá, co se nesmí a co se smí?

Centrální vláda sice vyhlásila stav „emergency“, což je asi to, co v Česku nouzový stav, ale záleží už na vládách jednotlivých prefektur, jak se k tomu postaví, jestli třeba vyhlásí karanténu.

Ta je zatím vyhlášená v Tokiu a dalších šesti prefekturách, včetně té, kde bydlíme my. Ale třeba prefektury Kjóto a Aiči v karanténě nejsou (v sobotu 11. dubna požádaly o vyhlášení nouzového stavu, rozhovor vznikal ve čtvrtek, pozn.red.). Navíc i ta karanténa je ve skutečnosti dobrovolná, úřady nemají páku, jak k tomu lidi donutit.

Jak to?

Vychází to z japonských zákonů. Za nedodržení nejsou postihy. Proč se mě neptejte, je to velmi zamotané, ale nejsou. Všechno tedy zůstává více méně na dobrovolné bázi, což je blbý, protože jedni na to úplně kašlou, jiní jsou zas papežštější než papež. I firmám mohou úřady jen doporučit, aby lidem umožnily pracovat z domu.

Ale obecně jsou Japonci poslušný národ, společnost je založená na tom, že poslouchají doporučení, většinou to funguje a snad je to výhoda i pro tuhle situaci. Ale nevím. Teď mi teda připadá, že zavládl chaos, ale ještě před pár dny byli všichni klidní. I když oni jsou navenek lidi klidní dál, nikdo si na nic nestěžuje, stěžování totiž Japonci na rozdíl od Čechů moc nepěstují. Ale nemocnice se plní… a první lehce nemocné už stěhují do jednoho hotelu v Tokiu.

Lehce nemocné? Do hotelu?

V Japonsku totiž platí během epidemie nařízení, že každý pozitivně testovaný, i když má třeba jen mírné příznaky, musí do nemocnice.

Aha. V Česku a asi i jinde na světě se v takovém případě doporučí domácí izolace a sledovat svůj stav a pouze v případě zhoršení vyhledat pomoc.

Ano, ale v Japonsku vás mají povinnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější