Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme světoví rouškaři, chlubí se Babiš i Vojtěch. Češi si je ale museli ušít sami

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) začali označovat Česko jako rouškařskou velmoc, kterou si zahraničí bere za příklad. Tvrdí, že povinné nošení roušky nebo jiného ochranného materiálu na obličeji nám spousta zemí závidí. Podívali jsme se, jak šel čas s rouškami a jakou zásluhu na tomto fenoménu má vláda.

„Češi jako světoví rouškaři! Světová média vyzdvihují naše opatření k povinnému nošení pokrývky úst a nosu. Je úžasné, že jsme se stali během krize vzorem pro zahraničí v tom, jak spolu bojujeme proti koronaviru,“ napsal na svůj Twitter počátkem dubna ministr Vojtěch a odkázal na své vystoupení v americké televizi CNN.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1245701988844736512

Vojtěchovo prohlášení Česku jistě lichotí, je ale přesné? Babišův kabinet nařídil lidem, aby si zakrývali ústa a nos, 18. března. Tímto datem ale příběh o rouškách, které si kvůli koronaviru Češi nasadili, nezačíná.

Po stopách roušek

Odvíjí se už od konce ledna, kdy v Poslanecké sněmovně chtěla o šíření koronaviru jednat opozice. Vojtěch tehdy vystoupil a řekl, že ochranných pomůcek je dost. Podobná ujištění dali ministr zdravotnictví i předseda vlády průběžně několik.

„Zaznamenal jsem dnes řadu dotazů na ochranné roušky. Je jich dostatek. Ověřil jsem, že v distribuci je v tuto chvíli přes 2000 ks a příští týden dorazí zásilka dalších 25 000 ks. Výrobce přímo z ČR jich má na skladě dokonce milion. Takže problém s dostupností roušek není,“ tvrdil ministr Vojtěch 27. ledna.

Na začátku března, kdy nemoc pronikla i do Česka, už bylo zřejmé, že se, stejně jako další státy, epidemii nevyhneme. Stále více se ukazovalo, že nejen občané, ale také nemocnice nebo zařízení sociálních služeb nemají ochranných pomůcek dostatek. Některé tedy začaly roušky, které ovšem proti viru moc nechrání, šít samy.

Češi se tak začali organizovat a vyrábět roušky svépomocí. 14. března začaly například na síti YouTube

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější