Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pandemie dopadne nejhůř na nejchudší země. Humanitární agentury OSN žádají svět o více peněz

Tábor Pibor v Jižním Súdánu. Foto: Isaac Billy, UN Photo
Tábor Pibor v Jižním Súdánu. Foto: Isaac Billy, UN Photo

OSN apeluje na solidaritu v době koronavirové krize, její agentury jako WHO, UNHCR, UNICEF a další potřebují od členských zemí a dárců víc peněz na dodatečné financování boje s pandemií. Potřebu vyčíslily na dvě miliardy dolarů. A to v situaci, kdy prezident jejich největšího podporovatele, USA, hrozí zastavením plateb Světové zdravotnické organizaci.

„Svět je právě tak silný jako nejslabší zdravotnický systém,“ řekl generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres při představení zvláštního humanitárního fondu a apeloval tím na celosvětovou solidaritu. OSN spočítala dodatečné náklady na boj proti šíření koronaviru v asi šesti desítkách nejchudších rozvojových zemích od dubna do prosince 2020 a plánuje na ně vybrat dodatečné dvě miliardy dolarů.

Jednotlivé humanitární organizace jako Světová zdravotnická organizace (WHO), Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC), Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), UNICEF a další, na jejichž účty by měla finanční injekce putovat, však nemohou vyčkávat s rukama založenýma v klíně, až nebo jestli dodatečné finance dorazí. Reagovat je potřeba okamžitě.

„Virus nezná hranice,“ řekla Eva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější