Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku – Lenka Vrtišková Nejezchlebová. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od našich redaktorů a redaktorek.

Při psaní následujících tipů na knihy, jejichž čtení mě letos nejvíc zasáhlo, jsem narazila na zásadní problém. Nemám je fyzicky doma. A nemohla jsem tedy vyfotit jejich obálky. Přikládám jen malé promo skeny z knižních e-shopů. Knihy, o kterých vám chci vyprávět, jsem totiž četla elektronicky nebo ušima. Ne, že bych už nečetla klasické papírové voňavé knihy, kterým jde tak krásně dělat oslí uši (ano, přiznání Lenky Vrtiškové Nejezchlebové: snažím se to nedělat, ale občas ano a strašně se stydím; a toto přiznání má pro mě psychoterapeutický význam), ale tyto knížky jsem měla shodou okolností ve čtečce a v MP3 přehrávači.

Čtečku miluju pro její praktičnost, vejde se do každé kabelky, můžu tam mít stoh knih i rešerše k rozhovorům a články z médií, a audioknížky jsou můj pacemaker při běhání. Během běhu koukám pod nohy a po krajině a poslouchám knížky.

V mých tipech najdete dvě knihy od mužů, dvě od žen. Jednu psychologickou detektivku, jeden „shakespearovský“ thriller, jednu strhující autobiografii a jeden český román dusivý jak slané jezero se zbytky vody.

 

David Lagercrantz: Přiznání Alana Turinga (Léda, 2016, audiokniha Audiotéka.cz)

Tam, kde končí život geniálního matematika, zakladatele moderní informatiky, který pomohl Spojencům vyhrát druhou světovou válku (stál za rozluštěním německých tajných kódů, které šifrovaly jejich slavné přístroje Enigma a Tunna), ale který byl po válce zapomenut a pronásledován jako gay…

… tam začíná pátrání fiktivního, trochu znuděného policisty Leonarda Corella. Tam, kde končí skutečnost, začíná fabulace, a naopak. Spisovatel David Lagencrantz, který zdařile „dopsal“ po zesnulém Stiegu Larssonovi čtvrtý díl Milenia, napsal příběh policisty, který se snaží vypátrat příčiny sebevraždy (nebo možná vraha?) Alana Turinga, jenž byl v červnu roku 1954 nalezen mrtev ve své posteli…

Vedle jeho těla bylo nakousnuté jablko.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější