Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká aplikace ukáže, kudy se nakažený pohyboval. U sousedů má mobil dohlížet na lidi v karanténě

Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock
Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock

Česko, Slovensko a Polsko hledají při boji s pandemií koronaviru pomoc v nových technologiích. Zavádějí různé aplikace pro chytré telefony, které sledují pohyb lidí, aby se tak zvýšila jejich bezpečnost a přísná opatření se mohla uvolnit. Co ale nastane v okamžiku, až skončí pandemie, během níž se vytvoří účinný systém bezprecedentního sledování občanů? Moderní technologie vyvolávají naději a zároveň i oprávněné obavy ohledně soukromí a osobních dat.

Chytrá karanténa je název projektu, který ministerstvo zdravotnictví chce zavést v nejbližších týdnech. Náměstek Roman Prymula, který je za chytrou karanténu zodpovědný, ji propaguje jako „způsob, jak rychle zvládnout epidemii a šíření infekce v rámci populace“. Je to nápad českých IT společností sdružených pod názvem Covid19CZ, které poskytují vládě technickou pomoc. Její testování začalo již 30. března na jižní Moravě, kde se infekce covid-19 prozatím šíří jen mírně.

„Náš hlavní cíl bych shrnula takto: využít chytré technologie se souhlasem infikovaného člověka a to jen jako pomoc hygienikovi k zastavení nákazy při hledání rizikových lidí. Nikoli pro kontrolování lidí, jestli zůstávají doma a dodržují karanténu. To je na zodpovědnosti každého člověka,“ řekla reportérům investigace.cz Irena Zatloukalová, mluvčí iniciativy Covid19CZ.

Chytrá karanténa je založena na mapování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní na základě údajů od mobilních operátorů a z kreditní karty. Takzvaná „vzpomínková mapa“, jež z těchto dat vznikne, by měla pomoci hygienikům, kteří ji během epidemiologického šetření krok za krokem procházejí s infikovaným člověkem. Jeho souhlas je nezbytný pro poskytnutí údajů od „třetích stran“, tedy mobilních operátorů a bank. Pokud občan odmítne, hygienik epidemiologického šetření postupuje stejným způsobem jako dosud– kladením otázek, na které infikovaný odpovídá.

„Víme, že lidská paměť není neomezená. Pamatovat si, kdy jste byla nakupovat a kolik tam bylo okolo lidí, je celkem složité. Do tohoto systému vstupují data od třetích stran jenom tehdy, pokud k jejich poskytnutí dáte souhlas. Víme, že rizikový je kontakt

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější