Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sliboval, že nebude jako Fico. Nyní Matovič útočí na novináře a jejich „zákeřné titulky“

Slovenský premiér Matovič a tlumočnice do znakového jazyka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský premiér Matovič a tlumočnice do znakového jazyka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Igor Matovič obviňuje slovenská média z naschválů a sympatií k jiným stranám. Podle novinářů nedokáže unést běžnou kritiku.

Samuel Marec je na ostré reakce zvyklý. Známý publicista vedle překládání knih píše pravidelnou autorskou stranu pro deník SME.

Letos v zimě s ním ovšem do veřejného sporu nešel běžný rozhořčený čtenář, ale politik. Igor Matovič před volbami představil jedenáct otázek, které vystavil veřejnému hlasování. Jednou z otázek byla i následující:

„Souhlasíte s tím, aby onkologický pacient měl možnost absolvovat operaci do dvou týdnů, a pokud termín nedostane, mohl být operován kdekoliv v rámci Evropské unie?“

Když Marec upozornil na nerealizovatelnost takového potenciálního zákona, Matovič na něj zaútočil. Obvinil ho, že mu nezáleží na lidských životech a nevadilo by mu, kdyby tito lidé umírali.

„On kritiku odráží jako bumerang,“ vysvětluje Marec. „Naloží vám a udělá z vás před voliči nepřítele,“ dodává.

Byl to Igor Matovič, kdo během voleb nejlépe ztělesnil touhu Slováků po změně a odstavení Směru Roberta Fica od moci. Z opozičního politika se stal premiér a s tím i rostou konflikty mezi ním a slovenskými médii.

Co je to blackout?

Igor Matovič je v nezáviděníhodné situaci. Premiérský post převzal v době světové pandemie koronaviru a musí se učit za pochodu.

Dnes například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější