Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidská práva budu vykládat jen já, rozhodl Křeček a sebral své zástupkyni část její agendy

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a ombudsman Stanislav Křeček. Foto: ČTK
Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a ombudsman Stanislav Křeček. Foto: ČTK

Glosa Marty Smolíkové: Nedávno zvolený ombudsman Stanislav Křeček ukázal, jak si představuje řízení nabytého úřadu. Své zástupkyni Monice Šimůnkové odebral agendu týkající se omezení přítomnosti blízkých osob u porodu v době nouzového stavu. Vyřizování stížností na nemocnice, které nyní například otcům nepovolují, aby byli při porodu se svou partnerkou, stáhl pod sebe.

rozhovoru pro server Seznam se veřejnost před pár dny dozvěděla, že Křeček v odmítání otců u porodů nevidí žádný problém. Za povšimnutí však stojí ještě něco jiného. K této věci se vyjádřil ještě dříve, než úřad ombudsmana vydal stanovisko ohledně stížnosti vůči ministerstvu zdravotnictví. V rozhovoru prezentoval své osobní názory jako stanoviska ombudsmana, ač agenda ochrany práv dětí a rodiny a také zdravotnictví spadá do kompetence jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové.

Šimůnková je současně členkou vládní pracovní skupiny k porodnictví a také se dlouhodobě zapojuje do aktivit na podporu přijetí zákona o odškodnění nezákonně sterilizovaných žen.

Křeček se netají tím, že být u porodu svého dítěte podle něj není právo, ale možnost, která nemá s lidskými právy nic společného. Navíc prý jde jen o módní záležitost. Šimůnková den po Křečkově rozhovoru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější