Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otevřený dopis kancléři Vratislavu Mynářovi s žádostí o omluvu a odpověď na důležité otázky

Deník N žádá vedoucího kanceláře prezidenta republiky o omluvu za dehonestační výroky namířené proti redaktorovi Jakubu Zelenkovi a upomíná ho o odpovědi na otázky spojené s jeho rolí při vzniku dokumentu, který odsuzoval předsedu Senátu Jaroslava Kuberu za jeho cestu na Tchaj-wan.

Vážený pane kancléři Mynáři,

jako novináři, kteří dělají poctivě svou práci a berou za svůj klíčový úkol kontrolovat lidi v mocenských pozicích, jsme zvyklí na nevoli veřejně činných osob, důmyslné způsoby vyhýbání se zodpovědnosti i nutnost pokládat důležité otázky opakovaně.

Jsou přesto věci, na které si zvyknout odmítáme, jelikož je považujeme za lidsky nepřijatelné a společensky nebezpečné. K takovým věcem patří osobní útoky na novináře.

Ve vysílání rádia Frekvence 1 jste o redaktorovi Deníku N Jakubu Zelenkovi prohlásil, že pochybujete o jeho duševním zdraví. Rozumím tomu, že člověk, který se cítí být pod tlakem, dělá chyby a má tendenci pomoct si podpásovým úderem. Je důležité, aby si chyby uvědomil a byl schopen se k nim postavit čelem.

Žádám Vás tímto, abyste se za svůj podlý výrok Jakubu Zelenkovi veřejně omluvil.

Vyzývám Vás zároveň, abyste ukončil dlouhé vyhýbání se odpovědím na konkrétní otázky, které od Jakuba Zelenky máte.

Deník N na konci března přinesl zprávu, že jste s čínskými diplomaty vyjednával o znění dokumentu odsuzujícího tehdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu za jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan. Pravdivost informace nám potvrdily tři spolehlivé, na sobě nezávislé zdroje. Na otázky, jejichž smyslem bylo vyjasnit Vaši roli v celé věci, jste neodpověděl. S několikadenním zpožděním jste vydal veřejné prohlášení, které však neobsahuje odpovědi na klíčové dotazy.

Dovolte tedy, abych Vám je zopakoval a požádal o jejich zodpovězení:

  1. Inicioval jste vznik dokumentu?
  2. Byl jste v kontaktu se zástupci čínské ambasády kvůli Kuberově cestě na Tchaj-wan? Jak?
  3. Jak se dokument dostal k panu Kuberovi?
  4. Proč na Hrad ani k panu Kuberovi dokument nedorazil oficiální cestou? Jak se tedy dokument na Hrad dostal?

Ptáme se Vás proto, aby v našem zpravodajství zazněl Váš relevantní komentář a postoj k věci veřejného zájmu. Činíme tak v souladu s novinářskou etikou a všemi profesními standardy, které dodržujeme.

Chtěl bych Vás závěrem ujistit, že navzdory tomu, jak se snažíte naši práci ztížit, a navzdory nepodloženým dehonestačním výrokům, které o Deníku N šíříte, budeme dál pokračovat v popisování událostí, jejichž pozadí by nemělo zůstat české veřejnosti skryto.

Pavel Tomášek, šéfredaktor Deníku N

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější