Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koho promořovat, komu zrušit slevové akce a koho izolovat. Babiš se s Prymulou poněkolikáté neshodli, znejisťují veřejnost

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK

Během krize způsobené šířením koronaviru se několikrát stalo, že klíčoví představitelé vlády či krizového štábu veřejně prezentovali zcela protichůdné názory. Posledním příkladem je výrok Romana Prymuly o promořování, který následně popřel premiér Andrej Babiš. Nekoordinovaná vyjádření jsou problémem jak podle odborníků na komunikaci, tak i podle opozice. Lidé se totiž často nemusí orientovat v tom, co vlastně vláda chystá.

Poslední velkou epizodou v tomto příběhu hledání cest v krizi bylo prohlášení náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly v DVTV. Epidemiolog, který působil také v čele Ústředního krizového štábu a nyní chystá projekt chytré karantény, totiž v rozhovoru mluvil o možné změně strategie pro boj s nemocí covid-19.

„Já říkám, že v tuhle chvíli, pokud nebudu mít před sebou konkrétní vizi nějakého preparátu, budu se snažit o to, abych už ta opatření opravdu cílil na tu populaci starších a rizikových osob a ve zbytku populace ten život otevřel a aby došlo prostě k nějakému promoření populace,“ řekl v DVTV Roman Prymula.

„Ta strategie musí být taková, že se stát ekonomicky rozběhne a že budeme nějakým řízeným způsobem tu populaci v podstatě promořovat. To je důvod, proč i ty školy by měly být v nějakém horizontu otevřeny,“ řekl v rozhovoru Prymula s tím, že jde o scénář pro případ, že v dohledné době nebude dostupný lék.

Jeho slova vyvolala odmítnutí u předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) i vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), kteří se chtějí držet dosavadní vládní restriktivní strategie.

Několikátá disharmonie

Výsledkem toho je, že není zcela jasné, co vláda vlastně chystá. Sám Prymula Deníku N řekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější