Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bartošek: Rodina je pro mě táta, máma a děti. Jsme konzervativci, máme blíž k ODS než ke Starostům

Kandidát na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek. Foto: ČTK
Kandidát na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek. Foto: ČTK

Předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek jako první z KDU-ČSL oznámil, že chce v březnu kandidovat na předsedu strany. V rozhovoru pro Deník N přiznává, že svým konzervativním zaměřením je lidovcům bližší ODS než TOP 09 nebo STAN. O případné spolupráci ale bude muset rozhodnout členská základna.

Průzkumy ukazují, že se KDU-ČSL pohybuje kolem pětiprocentní hranice. Jak to chcete jako kandidát na předsedu zlepšit?

Průzkumy nám dávají pět procent dlouhodobě, což je dobré v tom, že lidovci podporu neztrácí. Jádro, které zůstává lidovcům věrné kvůli našim hodnotám, s námi tou cestu jde a je potřeba říct, že si toho vážíme. Neproděláváme zásadní procentuální kotrmelce nahoru ani dolů. Nejvíc nás poškodil rozchod s hnutím STAN v předchozím období, proto jsme částečně ztratili. Na druhou stranu se ukazuje, že díky našemu pevnému jádru můžeme jít nahoru. Osobně si myslím, že je to o trpělivé práci a navázání na to dobré, co se povedlo Pavlu Bělobrádkovi.

Do budoucna to znamená rozšířit okruh témat, kterým se věnujeme. Zaměřit se více na školství, digitalizaci, průmysl nebo oblast bezpečnosti.

Když podle vás lidovce poškodil rozchod se Starosty – byla od začátku špatná myšlenka spolupráce, nebo až ten výsledek?

Myšlenka to byla dobrá, ale limitem byl nedostatek času na odprezentování projektu. Z průzkumů se pak ukázalo, že o toto spojení voliči neměli zájem. Podpora klesala, protože v politice 1 + 1 neznamená vždycky dvě. Někdy může být výsledek 2,5, někdy také 1,8. Ukázalo se, že naši tradiční a spíše konzervativní voliči byli schopní akceptovat liberálnější rozměr STAN, zatímco pro liberálnější voliče STAN byla konzervativní KDU-ČSL překážkou.

Máme blíž k ODS než ke Starostům

Politologové se domnívají, že by vám – stejně jako TOP 09 a STAN, které se také pohybují kolem pěti procent – spojení pomohlo.

Je tu historická zkušenost se čtyřkoalicí, což byl schopný a úspěšný projekt. Na druhou stranu, když něco spojujete, musí vám to fungovat jak politicky, tak lidsky. Hlavně je důležité, abyste reprezentovali hodnoty a program, se kterými se dokážou identifikovat voliči. Z pohledu liberálního světa k sobě mají velice blízko STAN a TOP 09. Ukazuje se, že konzervativním zaměřením teď máme větší průniky s ODS. Ale je potřeba říct, že to je proces, který – pokud by měl proběhnout – nevyřešíte za čtrnáct dní ani za půl roku.

Má-li vzniknout smysluplná alternativa vůči současné vládě, musí být tak silná, aby nabídla možnost na vítězství. Možnost mít premiéra, což je výzva, která leží před všemi stranami.

Chápu tedy správně, že je vám bližší spolupráce s ODS?

Pro mě je blízká spolupráce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější