Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Premiér úřaduje z kanceláře v domě, který vlastní „jeho“ Imoba. Vše je podle zákona, ubezpečuje mluvčí firmy

Z domu v Průhonicích úřaduje premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Z domu v Průhonicích úřaduje premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) úřaduje z kanceláře v domě, který vlastní společnost Imoba z jeho svěřenského fondu. Babišova kancelář v moderní tmavé budově, kde dlouhodobě každý víkend pracuje, je v domě v Průhonicích naproti restauraci Sokolovna. Jak Úřad vlády, tak koncern Agrofert nechtějí sdělit, jestli a za jakých podmínek si Babiš prostory pronajímá.

Již dlouho je premiér Babiš v podezření ze střetu zájmů kvůli koncernu Agrofert, který má ve svěřenském fondu. Zatímco předseda vlády trvá na tom, že je od svých bývalých firem odstřižen, některé vazby dál přetrvávají. Například v domě, který patří jedné z nich, má stále kancelář. Vyšlo to najevo poté, co Deník N zjišťoval, jak je možné, že premiér přeposílá vládní e-maily pracovnici firmy ze svého svěřenského fondu. To tehdy mluvčí vlády Vladimír Vořechovský vysvětloval tím, že si Babiš chodí přes ulici do průhonické Sokolovny občas něco tisknout.

Dům, v němž Babiš úřaduje, podle katastru nemovitostí patří společnosti Imoba ze svěřenského fondu předsedy vlády. Ta „proslula“ především jako firma spravující Čapí hnízdo.

„Má svoji kancelář v Průhonicích naproti Sokolovně. Má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější