Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švýcarské termokamery pro české nemocnice jsou z Číny. Tuzemské firmy oslovili, až když bylo vybráno

Kamera, kterou si objednalo ministerstvo zdravotnictví. Foto: Repro foto iRay
Kamera, kterou si objednalo ministerstvo zdravotnictví. Foto: Repro foto iRay

Ministerstvo zdravotnictví objednalo pět set termokamer, které mají měřit teplotu lidem vstupujícím do nemocnic. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) po kritice ze strany českých výrobců odmítl, že by stát kupoval čínské výrobky, a dodal, že si kamery objednali u švýcarské firmy. Jak ukazují zjištění Deníku N, Švýcaři kamery pouze dováží, a to právě z Číny. Není také jasné, jak ministerstvo kamery za 63 milionů vybralo. České výrobce oslovilo až po uzavření zakázky.

„Termokamery jsme objednali u švýcarské společnosti, nikoliv čínské. Pro ministerstvo zdravotnictví je prioritou spolupracovat s českými výrobci, pokud je to možné,“ hájil se minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po kritice, že jeho resort ignoruje české výrobce a nakupuje v Číně.

Zástupci českého výrobce termokamer si tehdy stěžovali, že se už v lednu ministerstvu ozvali s nabídkou svých výrobků, ale resort je ignoroval. Koncem března pak místo toho vybral dodavatele ze zahraničí, konkrétně u švýcarské firmy Avestech.

Z nových zjištění Deníku N však vyplývá, že samotný výrobek, který má při vstupu do nemocnice identifikovat možné nakažené koronavirem, pochází od čínské společnosti Yantai iRay Technology. A švýcarská firma ho Česku pouze přeprodává.

Na stránkách společnosti nebylo možné dohledat žádné produkty, které by se zabývaly měřením teploty. Firma se specializuje převážně na bezpečnostní kamery.

Ministerstvo následně Deníku N zaslalo specifikaci objednaných kamer. Výrobek však nebylo možné na stránkách firmy ani na internetu dohledat. Jenže, jak vyplývá z registru smluv, u stejné firmy si v březnu objednal termokameru také Úřad vládyředitelství hasičů. Obě instituce si pořídily typ označený jako AT 300.

Jak zjistil Deník N, jedná se o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější