Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Michal Viewegh vyčerpaný, ale na správné cestě. V novém románu

Michal Viewegh před dvěma lety. Z nejhoršího venku. Foto: Euromedia
Michal Viewegh před dvěma lety. Z nejhoršího venku. Foto: Euromedia

Na apríla vyšla nová kniha humoristy Michala Viewegha. Ten za poslední čtvrtstoletí vykonal pozoruhodnou dráhu od spasitele české prózy až po autora téměř neschopného dopsat publikovatelnou knihu, aspoň podle tvrzení jeho někdejšího vydavatele. Našel nyní pevnou půdu pod nohama?

Když se na konci roku 2018 po čtvrt století pracovního vztahu „rozváděli“ spisovatel Michal Viewegh a jeho nakladatel Martin Reiner, byla toho média plná. Z jedné strany létala osočení, že nakladatel fatálně zanedbal distribuci a propagaci autorových knih; druhá strana kontrovala prohlášením, že autor šel kvalitativně dolů a že zájem o druhdy nejjasnější hvězdu české literatury opadl. Co víc, že spadl na minimum: na méně než desetinu dřívějších statisícových prodejů.

Pravda byla jako vždycky na půli cesty: Viewegh model 2018 byl kvalitativně i čtenářskou popularitou sotva srovnatelný s modelem 2008 nebo 1998. A z Brna na pražské knihkupecké pulty to bylo někdy opravdu zatraceně daleko. Tentýž problém mimochodem reklamoval ve své knize Jak nevydat bestseller (2018) Bohuslav Vaněk-Úvalský, který měl na přelomu starého a nového milénia solidně našlápnuto, aby se stal Vieweghovým konkurentem. Nestalo se. Jenže zatímco Vaněk-Úvalský zmizel trochu nabručeně pod hladinou a začal své knihy vydávat i distribuovat sám, Viewegh to nevzdal: z brněnského Druhého města přešel do pražského Ikaru.

Navenek si jasně polepšil. Ikar, který spadá pod hlavičku Euromedia Group, jedné z největších firem na zdejším knižním trhu po devětaosmdesátém roce, na autorovi vydatně zapracoval. Viewegh byl najednou znovu všude. Nakladatelství začalo chrlit nová vydání jeho starších kusů a rozjelo mohutnou kampaň na podporu autorových novinek. Vieweghovy knihy jsou od té doby k mání na každém rohu. Jenže rozpaky nad autorovou produkcí z posledních let nezmizely.

Michal Viewegh, čerstvý osmapadesátník, začínal s verši. Kdysi se dokonce osmělil a pár jich otiskl v magazínu Mladé fronty Dnes. V devadesátém roce pak vydal v Československém spisovateli svou první knihu, hravou detektivku Názory na vraždu; s tou ale díru do světa ještě neudělal. Sláva přišla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější