Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rakousko jako první uvolní omezení, začne po Velikonocích. Popisujeme postupné kroky

Rakouský kancléř Kurz oznamuje plán na zmírnění opatření proti šíření koronaviru za plexisklem. Foto: Andy Wenzel, Úřad spolkového kancléře
Rakouský kancléř Kurz oznamuje plán na zmírnění opatření proti šíření koronaviru za plexisklem. Foto: Andy Wenzel, Úřad spolkového kancléře

Rakousko je první zemí EU, která oznámila postupné zvolňování ochranných opatření. Už příští úterý začnou prodávat menší obchody, železářství a zahradní centra. Od 1. května by se pak měla za přísných bezpečnostních podmínek otevřít většina obchodů a kadeřnictví. Pokud se mezitím nezvýší čísla nakažených, nový rakouský plán počítá s otevřením restaurací, hotelů a pravděpodobně i škol v polovině května. Celý plán má ovšem zabudovanou „záchrannou brzdu“.

Postupné zvolňování opatření oznámil na tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Spolu s místokancléřem a ministry vnitra a zdravotnictví přišel v ochranné roušce, ale za plexisklem, které ho od novinářů dělilo, si ji sundal. V Rakousku zatím povinnost nosit roušku platí pouze v supermarketech, od příštího (Velikonočního) pondělí se ale rozšiřuje i na veškerou veřejnou dopravu.

I to je součástí nového plánu. Obecná opatření se zvolní, ale veřejnost prý musí spolupracovat a bezpečnost se musí ještě zvýšit. Kurz zdůraznil, že pouze za takových podmínek se může dařit udržet šíření nákazy pod kontrolou a opatření se mohou zmírňovat:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější