Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Upozornili na údajné profesorovo opisování. Bylo to veřejné tajemství, není v tom nic osobního, říká student

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova

Tři doktorandi filozofické fakulty podali na etickou komisi Univerzity Karlovy podnět na údajné plagiátorství profesora a prorektora školy Martina Kováře. Jeden z nich, Ondřej Crhák, v rozhovoru pro Deník N vyloučil, že by za podnětem stály nějaké osobní neshody s profesorem. „Vzhledem k vysoké shodě jsme si jako autoři jistí, že se jedná o plagiát,“ tvrdí. Sám profesor Kovář obvinění odmítl a současně zpochybnil metodu práce studentů, kteří ho z opisování obvinili.

Proč jste začali studovat práci profesora Kováře?

Byla to dlouhá cesta. Bylo to veřejné tajemství, které se tradovalo mezi studenty a akademiky. S druhým autorem, Markem Jandákem, jsme si na konto dalšího případu plagiátorství, které on odhalil v jedné recenzi, řekli, že to zkusíme ověřit. Ukázalo se, že to nejsou jen pomluvy, ale že je to platné.

Jaká informace?

V kuloárech fakulty kolovala informace, že pan profesor Kovář plagoval některé své práce. Nejprve to byly dost běžné a obecné drby. A pak se ke mně dostaly informace, jakých knih se to týkalo a z jaké práce konkrétně opisoval.

Od koho jste ty informace získal?

To bylo různé. Kolegové, studenti… Nakonec jsme se zkontaktovali s dalším kolegou Tomášem Konečným, který na to přišel právě během psaní své diplomové práce, a ten už ty tituly měl projíté a věděl to do detailů.

Zkoumali jste celkem dvě práce Martina Kováře, a to monografii z roku 1998 s názvem Anglie posledních Stuartovců 1658–1714Stuartovskou Anglii (Stát a společnost v letech 1603–1689) z roku 2001. Ty jste porovnávali s knihou britského historika Barryho Cowarda: The Stuart Age: A History of England 1603–1714. Jakým způsobem a co všechno jste zkoumali?

Udělali jsme to metodou sondy, protože texty jsou poměrně rozsáhlé. Nejprve jsme si náhodně vybrali jednu kapitolu a začali jsme ji porovnávat textovou analýzou po stránce obsahu. Zjistili jsme, že text je drobně upravený přímý překlad toho, co psal původní autor Barry Coward. Následně jsme přešli k analýze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější