Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Amazon se stává „novým Červeným křížem“. Někteří jeho zaměstnanci ale protestují a bojí se o zdraví

Amazon. Foto: Global Panorama, Flickr, CC BY-SA 2.0
Amazon. Foto: Global Panorama, Flickr, CC BY-SA 2.0

S tím, jak se v USA zavřela většina obchodů kvůli pandemii koronaviru, stává se internetový zásilkový obchod Amazon pro mnohé Američany nepostradatelným. Z krize tak může vyjít jako jeden z mála vítězů.

Miliony Američanů přišly v důsledku pandemie koronaviru o práci. Žádný příběh ale zřejmě zatím nepřitáhl tolik pozornosti jako ten Newyorčana Chrise Smallse.

Smalls pracoval pro společnost Amazon v jejím skladě v newyorském obvodu Staten Island. Ale protože organizoval stávky a komunikoval s médii, ho společnost vyhodila. Tvrdí, že porušoval karanténu.

Smalls naopak tvrdí, že mu karanténu nařídili proto, aby nedělal problémy, a že pouze upozorňoval na nedostatečná ochranná opatření. Pohoršeni byli i vedoucí zaměstnanci. Po Smallsově vyhazovu totiž vyšlo najevo, že ho společnost chtěla zdiskreditovat.

Spor probíhá v době, kdy Američané využívají donáškové služby více než kdy dřív. Pro Amazon je to příležitost, jak se stát naprosto nepostradatelným. Zároveň k sobě může přitáhnout ještě větší pozornost regulátorů.

Společnost nabírá

Společnost, která začínala online prodejem knih, teď těm lidem, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější