Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Virus mírotvůrce zavřel do „karantény“ války v různých koutech světa. Na některé konflikty je ale krátký

Afghánistán. Foto: Paikar Paikar
Afghánistán. Foto: Paikar Paikar

Když v pondělí 23. března generální tajemník OSN António Guterres vyzýval lidstvo, aby kvůli koronaviru zastavilo všechny svoje války, vypadalo to jen jako další „povinné“ provolání šéfa celosvětové organizace, které nikdo nevezme vážně. Ale jeho apel byl překvapivě vyslyšen na mnoha místech planety.

„Svět čelí společnému nepříteli Covid-19. Tento vir nezajímá naše národnost, víra, etnická nebo politická příslušnost. Útočí na všechny bez rozdílu. (…) Řádění viru nám dokládá pošetilost válek. Proto nyní vyzývám k okamžitému globálnímu příměří ve všech koutech světa. Je čas zastavit ozbrojené konflikty a soustředit se společně na opravdový boj našeho života,“ řekl mimo jiné bývalý portugalský premiér, který byl do čela OSN zvolen v říjnu 2016.

Sedmdesátiletý Guterres navázal na své dřívější prohlášení, ve kterém chtěl vyhlásit globální válku koronaviru. Zdůraznil ničivé dopady střetů na zdravotní systém v postižených zemích, což v současné situaci „činí uprchlíky před násilnými konflikty dvojnásobně zranitelnými“.

V neděli ho v tom na Twitteru podpořil papež František, který kvůli zachování neutrality ve svých sděleních nechává politiky stranou, ale u Guterresovy výzvy poprvé udělal výjimku a zahrnul generálního tajemníka do svého tweetu.

První zareagovali na Filipínách, pak v Kolumbii

Co je ještě podstatnější, slyší na to i válečníci. Komunističtí povstalci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější