Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studenti obvinili prorektora Univerzity Karlovy z plagiátorství. Rozhodně to odmítám, reaguje profesor Kovář

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář. Foto: Draceane, Wikimedia Commons
Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář. Foto: Draceane, Wikimedia Commons

Trojice doktorandů z Univerzity Karlovy obvinila profesora a současně prorektora školy Martina Kováře z plagiátorství. Kovář podle nich ve dvou svých publikacích opisoval od britského historika Barryho Cowarda, aniž ho uvedl jako zdroj. Věc prověří etická komise. „Rozhodně odmítám, že bych se dopustil plagiátorství,“ napsal Kovář v reakci pro Deník N.

Univerzita Karlova i její etická komise obdržela podnět studentů ve středu ráno. „O termínu projednání rozhodne etická komise na svém setkání,“ řekl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Podle jeho slov jde o první takovou stížnost, která se týká Kováře. „Podnět bude nejprve prošetřen, do té doby je bezpředmětné toto podezření komentovat,“ odpověděl mluvčí na dotaz, co v případě, že univerzita stížnost shledá jako důvodnou, profesorovi hrozí.

Podnět na údajné Kovářovo plagiátorství univerzitě adresovali doktorandi z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Ondřej Crhák, Tomáš Konečný a Marek Jandák. „Bylo to v podstatě veřejné tajemství, které se tradovalo mezi studenty a akademiky,“ vysvětluje Crhák jako jeden z autorů, proč se o práci Kováře – de facto svého akademického kolegy – začali zajímat.

Svá podezření zpracovali do rozsáhlého podnětu, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější