Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zákaz účasti otců nám spíš zkomplikoval práci. Opatření přijímáme bez hlubšího přemýšlení, říká porodník

Přednosta porodnické kliniky ostravské fakultní nemocnice Ondřej Šimetka získal loni v květnu Cenu Via Bona za pomoc druhým. Foto: ČTK
Přednosta porodnické kliniky ostravské fakultní nemocnice Ondřej Šimetka získal loni v květnu Cenu Via Bona za pomoc druhým. Foto: ČTK

Ostravská fakultní porodnice jako jedna z mála v Česku pouštěla otce k novorozencům těsně po porodu. „Nechtěli jsme o jejich přítomnost přijít. Myslím, že je fajn, když jsou u rodičky,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník N přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka. Po krátké nucené pauze se chce k této praxi zase vrátit.

Pracoval jste na několika zahraničních misích Lékařů bez hranic. Máte z nich zkušenosti s epidemiemi? Dá se ta dnešní s něčím srovnat?

Zažil jsem před dvaceti lety ve Východním Timoru velkou epidemii. Poté co získal nezávislost a byl kompletně vypálený, byla tam epidemie akutní podvýživy, malárie, tuberkulózy a hlavně spalniček, což je mnohem nakažlivější infekce než Covid-19. Zemřely tam desítky dětí.

S dnešní situací se to ale nedá vůbec srovnávat, s tím nemá zkušenost nikdo a rozhodně situaci nechci zlehčovat. Poprvé se taková hrozba a v takovém rozsahu dotkla vyspělého světa, lidé jsou z toho vyděšení. Vzhledem k tomu, co denně vidí v médiích, ani není divu.

Překvapuje mě ale, že část veřejnosti je ochotná přijmout v podstatě jakákoliv opatření bez hlubšího přemýšlení. Čím tvrdší opatření, tím lepší. Možná že tím, že jsem se jako lékař pohyboval v jiných kontextech, ve válkách a viděl jsem i jiné epidemie, vnímám to trochu jinak.

Opatření chápu, ale hodně mě trápí možné dlouhodobé důsledky drastických omezení a jejich dopady na lidské životy, finanční situaci, strach z budoucnosti. Lidé to začínají vnímat velmi špatně.

Proč jste na klinice dočasně zakázali přítomnost otců po porodu?

Kvůli tomu, že se ukázalo, že jsou ve fakultní nemocnici dva nakažení lékaři, byť z jiného oddělení. Jakmile se došetří jejich kontakty, přítomnost otců zase povolíme. Doufám, že po víkendu. Nechtěli jsme, aby to někdo použil proti nám.

Porodnice Fakultní nemocnice Ostrava až do středy umožňovala přítomnost otců hned po porodu. Zakázala je kvůli tomu, že dva lékaři z jiného oddělení měli pozitivní test na koronavirus. Zdroj: FB Fakultní nemocnice Ostrava

Otcové nesmí být u porodů. Ale jako zákonní zástupci mají podle výjimky ministerstva zdravotnictví právo na styk s nezletilými dětmi. To se týká i novorozenců. Přesto to většina porodnic neumožňuje. Jak je možné, že to šlo ve FN Ostrava?

Nechtěli jsme o přítomnost otců přijít. Myslím, že je fajn, když jsou u rodičky. Respektujeme ale mimořádná opatření vlády a zákaz otců u porodu. Nicméně v tiskové zprávě ministra se zároveň objevilo, že se to nevztahuje na právo návštěvy novorozence.

Takže otcové k porodu nesmí, ale na oddělení šestinedělí paradoxně můžou. To si ale myslím, že je nevhodné, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější