Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: O rouškách a lidech

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnes o urážlivém řediteli, osamělém ostrůvku, maratonu na zahradě a o lékaři, který se vzdal svých medailí. Co den přinesl, shrnuje Adam Hecl.

Thomayerovu nemocnici v Praze obestírají tajemství. A ta v době celosvětové pandemie nejsou ku prospěchu nikomu. „Tyto dotazy pana ředitele urážejí, nebudeme na ně odpovídat,“ reagoval mluvčí nemocnice, když po něm chtěla kolegyně Iva Bezděková vyjádření. Nedala se a obrátila se na ministerstvo. Teprve potom se nemocnice rozmluvila.

Jednoznačným odpovědím se však vyhnula. Stále není jasné, zda vedení neselhalo v zajištění ochrany zdravotníků, kteří se starali o pacienta, u nějž se prokázal koronavirus. Nakazilo se několik sester a jedna z nich v neděli zemřela. Nakažených zdravotníků přitom dál přibývá.

Olympijský kanoista a slalomář Lukáš Pollert před dvaceti lety prodal své medaile. Teď jako lékař pracuje na jednotce intenzivní péče nemocnice Motol, do toho se učí hebrejsky. A upozorňuje, abychom jako společnost kvůli koronaviru neupozaďovali jiné, důležitější nemoci. „Zatím nám (koronavirus) nepřipravil tak strašný scénář, jaký nám každý rok představuje chřipka,“ říká. Média podle něj v informování o viru trochu přestřelila. „Píší o tom stejným způsobem všichni od New York Times až po nějaký místní plátek.“ O tom, čeho se bojí, o práci v první linii i o svých šesti dětech mluví v rozhovoru s Renatou Kalenskou.

Lukáš Pollert. Foto: archiv Lukáše Pollerta

A zatímco Pollert v rozhovoru pochybuje o užitečnosti roušek, nové průzkumy ukazují, že právě zvyknutí si na ně jako na něco normálního napomáhá dodržování nařízení o jejich nošení. Strašení může naopak způsobit přehnanou reakci: například že se lidé budou bát chodit ven i poté, co budou nařízení uvolněna. O studii píše Adéla Skoupá.

Ze zahraničí

Britský oštěpař James Campbell uběhl v karanténě maraton. Jak? Sedmtisíckrát přeběhl svou malou zahradu. Trvalo mu to pět hodin a za tu dobu vybral v přepočtu více než půl milionu korun pro veřejné sbírky na boj s koronavirem. Já jsem se v nouzovém stavu odhodlal maximálně na online hospodu.

Když nejde Mohamed k hoře, hora za Mohamedem nepřijde. Alespoň v to doufají obyvatelé španělského ostrůvku Tabarca. Zatímco na začátku epidemie byli jeho obyvatelé nervózní, protože na ostrov vláda s pomocí zapomínala, teď jsou, odděleni od ostatních, s nulovým počtem nakažených raritou. Ve Španělsku je evidováno už přes 110 000 infikovaných.

Hledá se prezident: Jestli bude karanténa trvat ještě pár let, budeme ji možná moci trávit s novou sérií Narcos. S venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem v hlavní roli. Spojené státy vypsaly na jeho dopadení odměnu 15 milionů dolarů kvůli narkoterorismu. Maduro podle amerického ministra zahraničí s pomocí marxistických rebelů z FARC „zaplavuje kokainem Ameriku“. Píše o tom náš externí spolupracovník Tomáš Nídr.

A když nebudeme sledovat Narcos, tak co? Dva týdny po zavření většiny kin v Americe si začíná Hollywood pomalu připouštět, že pandemie natrvalo změní tvář zábavního průmyslu. Ze situace naopak profituje Netflix, HBO, a koneckonců i třeba Pornhub. O tom, jak se virus podepisuje na tom, co, kde a jak sledujeme, píše Miloš Krekovič.

Výčepy stojí, tiskárny jedou

A co vás v zítřejších novinách čeká?

– Koronavirus se šíří v domovech pro seniory. Kraje hledají zařízení, kde mohou nakažené izolovat
– Už v lednu jsme státu nabízeli termokamery pro nemocnice, tvrdí firma
– Rouška na 12 hodin,dva respirátory na kliniku. Pomůcky dál chybějí
– O Švédsku se píší nespravedlivé polopravdy, říká český lékař
– Testování vyčerpává tělo i psychiku
– Pandemie změní naše fungování jako velké války. Jen nevíme jak
– Hudební festivaly mezi kapkami koronadeště
– Číslo, kterým vláda dokládá úspěch, znamená málo
– Peruánský deník: Většinu nutných opatření tu prezident zavedl v raném stadiu epidemie

Kontext N:
– Kdo má data, vládne všem. Demokracie technologické revoluci a algoritmům nestačí
– Čtení jako společensky zodpovědná činnost
– Mluvte spolu doma o tom, jak se cítíte, dřív, než to vybuchne

Autor vám přeje příjemné počtení a pěkný večer.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější