Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krize vyvolaná koronavirem přinese pár změn, které změní běh světa na příští desetiletí

Umělá inteligence je naprogramovaná pokusit se dát nějakou odpověď. Ilustrační foto: Fotolia
Umělá inteligence je naprogramovaná pokusit se dát nějakou odpověď. Ilustrační foto: Fotolia

Komentář Jiřího Pehe: Nalézáme se v krizové situaci, která přichází jednou za několik desítek, možná stovek let. Ačkoliv pandemie koronaviru ještě ani nedosáhla svého vrcholu, jsou už teď paralyzovány obvyklé způsoby sociální interakce i komunikace, život společnosti přešel globálně kvůli stavu nouze do modu „přežití“ a fungování hospodářství je zásadně ovlivňováno „válečnou“ strategií států.

Jak pandemie pokračuje, začíná být zřejmé, že lidský svět se už nevrátí do stejných kolejí. I proto se v posledních týdnech roztrhl pytel s předpovídáním dopadů současné kalamity. Pokud jde o fungování společnosti, vycházejí ovšem tyto předpovědi z dilemat a konfliktů, které jsme zakoušeli před pandemií, takže se kupříkladu nadále vede slovní válka o to, zda v budoucnosti bude (opět) hrát větší roli národní stát, anebo se svět posune k větší globalizaci, potažmo zda pravdu mají nacionalističtí populisté či liberálové.

Debatuje se také o tom, které země mezi současnými supervelmocemi vyjdou z krize jako poražené, a které jako vítězové. Pandemie teprve začala a my se už od řady komentátorů dozvídáme, že krize dál posílí Čínu a oslabí Spojené státy. Anebo že povede k oslabení či konci Evropské unie.

Jenže se stále více ukazuje, že nabízení nejrůznějších „poučení“ ze současné krize (pokud se zrovna netýkají toho, jak žalostně nepřipraven na ni svět byl a co by bylo vzhledem k možnosti příchodu dalších pandemií třeba zlepšit) je riskantní.

Už teď je totiž zřejmé, že důsledky pandemie budou v lecčems srovnatelné s dopady největších krizí, které lidstvo kdy zažilo. A v takových situacích se nemění jen jednotlivé aspekty fungování společností a geopolitiky, ale přímo paradigma, které doposud vládlo. Mění se zeitgeist neboli duch doby.

Jak to bylo v minulosti

Z historie víme, že kdykoliv došlo ke společenským a hospodářským kalamitám takového rozsahu, jaký zažíváme v současné pandemii koronaviru, udály se po jejich skončení změny, které nikdo nepředvídal. Sesypaly se doposud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější