Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Centrální bankéři chtějí nejsilnější zbraně pro čas krize. Váhají ale i vládní poslanci

Politici se do střetů s ČNB pouštějí opakovaně. Tentokrát vládní představitelé kritizují zvýšení úrokových sazeb. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Politici se do střetů s ČNB pouštějí opakovaně. Tentokrát vládní představitelé kritizují zvýšení úrokových sazeb. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do novely zákona o České národní bance se dostala i pravomoc kupovat korporátní dluhopisy, akcie, drahé kovy či pohledávky. Ačkoli změnu již schválila vláda, někteří vládní poslanci s ní mají problém. Na poplach před jejím přijetím pak bije opozice, která chystá vlastní pozměňovací návrh. Podle obchodního ředitele investiční společnosti Conseq Investment Management Lukáše Váchy jde o mocný a zneužitelný nástroj, který přirovnává k bazuce. Poslanci o něm budou jednat ve stavu legislativní nouze.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi o novele hovořila jako o uvolnění pro Českou národní banku, aby mohla nakupovat státní dluhopisy s delší dobou splatnosti i od nebankovních subjektů.

Po bližším pohledu je ale patrné, že centrální bance by přijetí změny ruce nejen úplně uvolnilo, ale zároveň by jí dalo velice silný nástroj. Nově by mohla kupovat i firemní dluhopisy, akcie, drahé kovy, pohledávky a další aktiva.

„Byl by to velký průlom. Když bude ČNB chtít, libovolně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější