Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studio N: Jediné, čemu neumíme vzdorovat, je blahobyt, říká kněz Orko Vácha

Marek Orko Vácha. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Marek Orko Vácha. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Evolučně jsou lidé specialisty na nespecializovanost. Umíme zvládnout bouřky, hladomory, stejně jako epidemie, říká ve velkém rozhovoru pro podcast Studio N kněz a biolog Marek Orcho Vácha.

„Jsou druhy, které jsou velmi specializované – například mravenečník. Když vyhynou mravenci, tak už toho moc nezmůže. Podobně jako lev, pokud mu vymřou pakoně a zebry. My nejsme tak rychlí jako gepardi, dobří ve šplhání jako opice, moc toho neumíme, ale jsme velmi univerzální. Podobně to má potkan. Není v ničem specialista, ale přežije všude.“

Jak jde dohromady práce kněze a evolučního biologa? Promlouvá Bůh k člověku skrze bolestné události, jako je globální epidemie? A proč má česká katolická církev problém s homosexuály? Poslechněte si celý podcast.

Marek Orko Vácha v rozhovoru pro podcast Studio N. Foto: Filip Titlbach

Studio N najdete každý všední den na našem webu a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean. Rozjezd podcastu podpořil grantem Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Podcast Studio N

V tomto okamžiku nejčtenější