Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč teď kupujete termokamery z ciziny, když vám je nabízíme od ledna? stěžovala si česká firma. Pak zavolal Babiš

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo zdravotnictví objednalo 500 termokamer. Budou měřit teplotu lidí přímo u vstupu do zdravotnických objektů, což má pomoci zpomalit epidemii koronaviru. Česká společnost zabývající se jejich výrobou si stěžuje, že ji ministerstvo neoslovilo s nabídkou a upřednostnilo firmu ze zahraničí. Od ledna navíc podle ní nereagovalo na její nabídky. Poté, co si firma postěžovala na sociálních sítích, se jejím majitelům ozval premiér Babiš.

„Chceme mít na vstupu do nemocnic maximální jistotu, že identifikujeme potenciálně infekční osoby se zvýšenou teplotou. Udržet chod nemocnic při epidemii je naprosto zásadní,“ vysvětlil ministr Adam Vojtěch nápad na pořízení termokamer na snímání teploty návštěvníkům nemocnic. Ty by tak mohly identifikovat infikované.

Ministerstvo se rozhodlo pořídit si termokamery od švýcarské společnosti. „Jednalo se o nabídku, která splnila požadavky na poptávaný počet dodaný v co nejkratším čase, tedy téměř obratem, abychom je mohli distribuovat do všech nemocnic v Česku,“ řekla Deníku N mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

To se však nelíbí české společnosti Workswell, která se výrobou termokamer zabývá. Společnost vznikla před deseti lety v podnikatelském inkubátoru ČVUT. Začátkem krize kolem koronaviru začala s výrobou zdravotnické kamery právě pro kontroly v nemocnicích.

Workswell není přitom nějakou začínající firmou, ze startupu spolužáků z vysoké školy se stal úspěšný podnik. V minulosti získala zakázky pro americkou armádu, MIT a Univerzitu Johnse Hopkinse, energetickou firmu ČEZ nebo italskou automobilku Lamborghini. V roce 2018 pak zvítězila v pražském kole soutěže Firma roku.

Jako srovnávat rogalo s tryskáčem

Firma tvrdí, že již v lednu s nabídkou oslovila vládu a ministerstvo zdravotnictví. „Na začátku roku se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější