Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci se chtějí ptát Mynáře, jak vznikl výhrůžný dopis Kuberovi. Přístup Hradu kritizuje opozice i ANO

Hradní kancléř Vratislav Mynář viditelně zrudl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hradní kancléř Vratislav Mynář viditelně zrudl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vládní i opoziční poslanci budou chtít po Hradu vysvětlit, jak vznikl výhrůžný dokument od čínské ambasády, který se později objevil u zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Prezidentská kancelář ale výzvy zákonodárců ignoruje, neodpovídá ani novinářům.

Deník N v pondělí upozornil, že si dokument od čínské ambasády osobně vyžádal přímo kancléř Vratislav Mynář – chtěl od čínských diplomatů vědět, jak bude Čína reagovat, když Kubera pojede na Tchaj-wan.

Několik dní po schůzce se zástupcem velvyslance Mynář na čínskou ambasádu volal, aby se ujistil, že materiál v nejbližších dnech dorazí, aby ho měl Hrad připravený na jednání ústavních činitelů. Této schůzky se účastnil právě i předseda Senátu Kubera, který si z ní tento dokument také odnesl.

Vysvětlit okolnosti, za kterých dokument vznikl, budou na jednání zahraničního výboru žádat poslanci.

„Zítra na jednání výboru budu navrhovat, aby byl zařazen nový bod týkající se této věci,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan s tím, že o tomto materiálu chtěl výbor jednat už v minulosti. Nové informace, že dokument nechal vypracovat přímo prezidentův kancléř, jsou však podle poslanců dostatečným důvodem, aby se jím zabývali nyní.

Bod se na program jednání dostane, protože pro jeho zařazení jsou i členové vládního hnutí ANO a ČSSD. Projednávat se ale zřejmě bude až na některé z dalších schůzek – na té zítřejší mají poslanci skrze videokonferenci řešit pandemii koronaviru. Členové výboru také chtějí, aby se jednání zúčastnil přímo kancléř Mynář a zástupce čínské ambasády.

Navíc poslanci po Hradu chtějí, aby dodal dokumenty, o které žádali už před časem. „Nebyly dosud dodány materiály, které jsme v této věci od Kanceláře prezidenta republiky požadovali již na začátku března. Z mého pohledu jde o pohrdání zahraničním výborem a chci tuto věc řešit. Pořád ještě jsme parlamentní demokracie,“ podotkl Rakušan.

Návrh podpoří také poslanec ODS Marek Benda. „V jaké podobě se tím budeme zabývat, ještě uvidíme. Požádali jsme Hrad o informace a normálně se na nás vykašlali. Nepřišla vůbec žádná odpověď,“ stěžuje si. Výbor chtěl vědět, jak se dokument na hlavičkovém papíře čínské ambasády dostal na Hrad a jak se objevil v Kuberově tašce.

Hrad odpovídat odmítá

Klíčové je, že Mynářovu roli chtějí řešit i předseda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější