Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sbírka na pomoc Motolu se postupně rozšiřuje o další nemocnice

Fakultní nemocnice Motol spustila sbírku Pomoc nemocnicím. Foto: FN Motol
Fakultní nemocnice Motol spustila sbírku Pomoc nemocnicím. Foto: FN Motol

Aktualizováno: Iniciativa Pomoc nemocnicím, přes níž mohou lidé i firmy poslat peníze, základní potraviny a prostředky na osobní hygienu pro nemocniční personál, je projektem Fakultní nemocnice Motol a vybrané peníze šly nejdříve na její účet. Další nemocnice se do kampaně zapojují postupně.

„Pomáhají nám všem. My můžeme na oplátku pomoci jim,“ hlásá slogan nové kampaně Pomoc nemocnicím. Jde platformu, která podle popisu na webu shromažďuje dary určené nemocničnímu personálu, který si v současných těžkých dobách nestíhá obstarat ani základní potraviny a nezřídka přespává přímo v nemocnicích.

Dárcovský program vymyslel ředitel nemocnice Miloslav Ludvík, který je mimochodem spolu s lékaři na jedné fotografii na stránce. Vznik iniciativy vysvětlil tak, že ho překvapilo, kolik firem v krizové situaci nabídlo svou pomoc, a tak si ji nechtěl všechnu „syslit“ jen ve své nemocnici. „Jsme jedno zdravotnictví, máme teď všichni stejného covidového nepřítele a taky stejné přání, aby bylo špatných zpráv co nejméně a všichni jsme to zvládli,“ uvedl.

Po domluvě s manažerem projektu se každý může zapojit tak, že zašle potraviny, nápoje, drogistické zboží nebo další věci denní potřeby.

Původně také směřovala veškerá sesbíraná pomoc pouze do Fakultní nemocnice Motol a peníze na její běžný účet u České národní banky. Během středy se však na stránkách místo něj objevil transparentní účet.

Na otázku, kolik peněz a hmotných darů se zatím na účet Motola vybralo, redakce nedostala odpověď. Zjistila pouze, že šlo většinou o potraviny a hygienické prostředky od dárcovských firem.

O sbírce, podle organizátorů zamýšlené jako pomoc pro nemocniční personál v různých nemocnicích, ovšem do úterý nevědělo žádné z oslovených zařízení. „O této aktivitě nemáme žádné informace, nikdo nás v této věci nekontaktoval,“ napsal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější