Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hodili nás přes palubu. Úspěšní živnostníci peníze od státu nedostanou

Řemeslník. Ilustrační foto: Free Images
Řemeslník. Ilustrační foto: Free Images

Za zklamání označují zástupci podnikatelů přímou podporu, kterou v úterý představila vláda. Jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun totiž řadu živnostníků mine. Na finanční pomoc nebudou mít nárok především ti, kterým se za poslední rok podařilo podnikání zvětšit. Nesejde přitom na tom, že je koronavirová krize mohla připravit o většinu tržeb. Ministerstvo si ale za podmínkami stojí a očekává, že podporu vyplatí až 600 tisícům OSVČ.

Takzvaný kompenzační bonus v úterý schválila vláda. Podle návrhu zákona bude mít na jednorázovou pomoc 25 tisíc korun nárok ten živnostník, jehož tržby klesly za první čtvrtletí meziročně minimálně o deset procent. Takové měřítko je ale podle podnikatelů naprosto nevhodné. Nevypovídá totiž nic o současné situaci živnostníků.

„Problémem je, že spousta živnostníků za uplynulý rok vyrostla a svoje podnikání rozšířila,“ říká místopředsedkyně představenstva Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků. Za poslední rok se navíc podnikatelům značně zvýšily náklady na podnikání. „Pokud kvůli situaci na trhu nemohl zdražit svoje služby nebo výrobky, tak se mu čistý zisk meziročně snížil,“ dodává Břečková.

Na pomoc státu kvůli přísným podmínkám nedosáhne například ani pražská turistická průvodkyně Hana Fuková. „V lednu a v únoru jsem vydělala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější