Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schillerová chce zrušit daň z nabytí nemovitosti, ale i slevy za hypotéku. Někteří lidé si mohou pohoršit, varují experti

Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Receptem na podpoření ekonomiky v časech koronavirové krize má být podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) rozproudění realitního trhu. Chce zrušit dlouhodobě kritizovanou daň z nabytí nemovitosti, která činí čtyři procenta z kupní ceny. Kupující tak při nákupu domu či bytu nyní platí navíc statisíce státu. Šéfka resortu ale zároveň chce zrušit daňové odpočty pro lidi, kteří splácí hypotéku.

Ministryně financí Alena Schillerová svůj plán představila v televizi Prima. „Je potřeba trochu pomoci lidem při pořizování bydlení. Ceny bytů by mohly trochu klesnout a trh by se mohl rozpohybovat,“ řekla šéfka resortu v pořadu Partie. „Vidíme, co se teď stalo v Praze. Byty na Airbnb jsou prázdné, pronájmy jsou nízké,“ doplnila.

„Daň je diskutována řadu let, platí ji většinou občané. Firmy to řeší přeprodejem obchodního podílu, tím se tomu vyhnou,“ dodala pak ministryně na dotaz Deníku N po dnešním jednání vlády.

Rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová ale nevidí důvod, proč by se k tomuto kroku mělo přistupovat právě v době, kdy mnohé oblasti ekonomiky úplně stojí. „Lidé nemají perspektivu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější