Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Jak hejtmanka kvůli rouškám vyvolala a nakonec urovnala diplomatický skandál

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po sedmnácti dnech se uzavřela slovní přestřelka mezi Středočeským krajem a německým velvyslanectvím o nedoručené zásilce ochranných pomůcek. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová uznala, že objednané roušky a respirátory nebyly zabavené v Německu, jak dříve tvrdila. Protože kolem celé záležitosti, ve které včera padlo i trestní oznámení, vzniklo plno nejasností, připravili jsme přehledný souhrn.

Ve čtvrtek 12. března benešovská nemocnice kvůli kritickému nedostatku ochranných pomůcek objednává u společnosti Palmerston 400 tisíc roušek a osm tisíc respirátorů.

„Vše bylo objednáno pro krajské nemocnice Středočeského kraje s podmínkou, že fakturace bude v limitu finančního stropu stanoveného Ministerstvem zdravotnictví ČR a současně v požadované kvalitě,“ napsal dnes Deníku N ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

Zboží mělo být zaplacené až po dovezení, což Deníku N potvrdila i Helena Frintová, mluvčí Středočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

V neděli 15. března má hejtmanka brífink v Benešově po jednání s šéfy nemocnic kvůli nedostatku ochranných pomůcek.

Jeho část zveřejnila ČT24 – hejtmanka si v ní pochvaluje, že po intervenci u premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha sehnala dalších 300 respirátorů pro krajské nemocnice.

Deník N získal nahrávku z celé tiskové konference, na které Pokorná Jermanová líčí peripetie s objednaným zbožím.

„Abyste si nemysleli, že Středočeský kraj jen čeká na zásoby od státu. Měli jsme objednaný kamion z Německa ještě před vydáním zákazu vyvážení (Německo zakázalo vývoz 4. března v reakci na francouzské opatření, pozn. red.) zdravotnického materiálu, kde byly tisíce FFP3 a roušek. A ten kamion zůstal na hranicích. Řidič nám volal, že ho zabavili a že byl na německém území. Potvrzuji slova ministra Vojtěcha, že když to objednáme, neznamená to, že nám to někdo doveze. Je to trošku smutný příklad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější