Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zmapoval chaos na čínském trhu s rouškami. Teď popisuje, jak se vydělává na neštěstí

Jak se teď žije v Šanghaji? „Většinu času zůstáváme doma, ven moc nechodíme. Smí se to, ale obecně jsou tu lidé opatrní," říká Pavel Dvořák. Na snímku s manželkou a jejich psem. Foto: Pavel Dvořák, Cesty Čínou
Jak se teď žije v Šanghaji? „Většinu času zůstáváme doma, ven moc nechodíme. Smí se to, ale obecně jsou tu lidé opatrní,“ říká Pavel Dvořák. Na snímku s manželkou a jejich psem. Foto: Pavel Dvořák, Cesty Čínou

Pohádku Sůl nad zlato všichni známe, ale už jste slyšeli Roušky nad zlato? Jestli ne, nechte si vyprávět od Pavla Dvořáka. Tlumočník, cestovatel a autor známého blogu Cesty Čínou začal kvůli podezřelému nákupu ochranných pomůcek na Slovensko pátrat po tom, jak čínský trh s nejžhavějším zbožím dneška funguje. Spekulace s cenami, továrny s pochybnou licencí i ruská ruleta Aliexpressu. Poctivé výrobky najdete, ale počítejte s velkým rizikem. A připravte si hodně peněz.

Na začátku Šanghaje byl Jackie Chan, tak to aspoň bylo u Pavla Dvořáka. Dnes dvaatřicetiletého Slováka okouzlila čínská kultura už jako dítě před televizní obrazovkou a v dospělosti k ní přilnul ještě víc: čínštinu studoval na vysoké škole a jako vysokoškolák se do Číny také poprvé podíval. Po studiích se tam přestěhoval už nastálo a letos osmým rokem žije v Šanghaji.

Zprvu hlavně tlumočil, ale později ho začal lákat cestovní ruch. Naplánoval zájezdy pro lidi, které nebaví obrážet davy obsypané turistické atrakce a chtějí trochu jinou dovolenou, aktivnější a po méně známých místech. K blogu, který píše už od vysoké školy, přidal videoblog a víc focení: vznikly Cesty Čínou.

Až na to, že teď se necestuje nikam. „Většinu času zůstáváme doma, ven moc nechodíme,“ popisuje svůj nynější život. „Chodit ven se smí, ale obecně jsou tu lidé opatrní a snaží se sobě vyhýbat. Restaurace jsou pořád spíš prázdné a kromě toho všichni šetří, jak se jen dá.“

O co méně Pavel Dvořák cestuje, o to víc píše a bloguje. A už dva týdny má jediné velké téma: roušky, respirátory, ochranné obleky. Čína ve velkém vyrábí a ve velkém prodává, momentálně jako jediná země na světě. Jenže zkušenosti z posledních dní – včetně našich českých a na sousedním Slovensku – ukázaly, že s velkou výrobou a velkým prodejem se pojí také velké komplikace.

Proč? Odpovědi se rýsují z pátrání, které Pavel Dvořák ve spolupráci s Transparency International a iniciativou Kto pomôže Slovensku rozjel přímo v Číně. Jednoduše řečeno: na čínském trhu se zdravotnickými pomůckami „vypukla válka“.

Jak se vydělává na neštěstí“ – tak jste pojmenoval článek, kde svůj průzkum shrnujete. Co jste zjistil?

Slovenská Transparency International zprvu oslovila tlumočníka a mého kamaráda Michala Butora, který žije na Slovensku. Snažila se prošetřit nákup ochranných pomůcek z Číny ze státních rezerv a za ceny, které byly minimálně velmi podezřelé.

Michal se obrátil na mě, nejdřív jestli bychom o těch cenách nenatočili video nebo nenapsali článek. Ale já se tomu v té době vůbec nevěnoval a netroufal jsem si soudit, jak moc jsou přemrštěné, jestli vůbec. Dohodli jsme se, že nejdřív prozkoumám, co se na trhu děje.

Spojil jsem se s jedním svým klientem, slovenským podnikatelem, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější