Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dar sto tisíc i odpuštění nájmu. Města pomáhají podnikatelům, kterým hrozí bankrot

Že by se rodičovský příspěvek měl zvýšit, navrhují opozice i některé vládní strany. Zdůvodňují to vysokou inflací. Ilustrační foto: Fotolia
Že by se rodičovský příspěvek měl zvýšit, navrhují opozice i některé vládní strany. Zdůvodňují to vysokou inflací. Ilustrační foto: Fotolia

Odklad či odpouštění nájmů firmám a živnostníkům v městských domech, odložení poplatků za odpad, zrušení čištění ulic či rovnou dary podnikatelům zasaženým ekonomickou krizí v souvislosti s pandemií koronaviru. Velká města se snaží svým obyvatelům pomáhat, aby dopad nouzového stavu pocítili co nejméně.

„Chápeme situaci našich nájemců, kteří ze dne na den museli uzavřít své provozovny. Odložili jsme proto splatnost nájemného. To nám dává prostor pro přípravu prominutí nájemného u těch, kteří byli přímo dotčeni vyhlášením nouzového stavu,“ prohlásil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Radnice připravuje i pomoc pro nájemníky bytů, kteří jsou v karanténě, nemocní nebo samoživitelé. „Jednáme o odpuštění nájmů u některých bytů,“ řekl Mencl. Městská část také, stejně jako některé další, zrušila čištění ulic. „Nechtěli jsme lidi stresovat, že musí někde přeparkovávat,“ zdůvodnil to starosta.

Nájmy živnostníkům ve svých objektech až do konce července odložil i brněnský magistrát. Radní také uvažují o tom, že nájmy sníží, či přímo odpustí.

„Budu však chtít, aby tam bylo zapracováno, že se to nebude vztahovat na ty, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Pozitivní zprávy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější