Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevinní viníci pandemie žijí se svými viry v míru. Netopýři mají ojedinělý soubor schopností, říká zoolog. Nebojte se jich

Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Jsou původními hostiteli koronaviru, který přes dosud neznámý zvířecí mezičlánek „přeskočil“ na člověka a šíří se po celé zeměkouli. Netopýři. Nadchází čas, kdy se budou probouzet ze zimního spánku. „Není důvod se jich bát. Pokud najdete malátného netopýra, nesahejte na něj,“ říká odborník Antonín Reiter. Všechny druhy v Česku jsou chráněné, větším rizikem je člověk pro netopýra než netopýr pro člověka. Nahlédněte do fascinujícího světa létajících savců, kteří hibernují, spí vzhůru nohama a orientují se pomocí ultrazvuku.

O netopýrech se říká, že jsou rezervoáry patogenů. Zoologové ale zdůrazňují, že při běžném setkání se není čeho bát. Vy s nimi býváte v těsném kontaktu, bál jste se někdy infekce?

Pokud se živíte jako zoolog v terénu, musíte mít pořád na paměti, že taková práce není zcela bez rizika. Začínal jsem s výzkumem hlodavců, pak jsem přešel k netopýrům, rezervoáry patogenů jsou netopýři i hlodavci. Když s nimi člověk pracuje, počítá s tím, že s viry a bakteriemi do kontaktu přijde, musí se podle toho racionálně chovat. Rukavice, hygiena, opatrnost. Ale když jste zoolog, je vám jasné, že k nákaze ze zvířete na člověka dojít může. Ovšem šíření mezi lidmi, to je jiný příběh, mnohem vzácnější a nepravděpodobný.

Pokud ale nad vámi někde občas proletí netopýr nebo se dostanete krátce do jejich úkrytu, ať už v jeskyni, nebo v nějaké lidské stavbě, nehrozí vám téměř žádné nebezpečí. Ačkoliv, svět není bez rizik. Taky můžete v jeskyni uklouznout a zlomit si nohu.

Nadále asi platí, že člověk je větší riziko pro netopýra než netopýr pro člověka, ne? Všechny druhy netopýrů, které v Česku žijí, jsou chráněné a některé i až kriticky ohrožené. Ale stejně, nezaznamenal jste už nějaké obavy mezi lidmi? Strach nemusí mít racionální jádro.

Zatím ne, ale jsem členem České společnosti pro ochranu netopýrů a už v únoru jsme se bavili o tom, že pokud dojde k rozvoji koronavirové infekce, lidé se budou ptát.

Netopýři se začnou pomalu probouzet. Třeba netopýry rezavé, kteří běžně zimují ve městech, budeme vídat, jak ještě malátně posedávají mimo své úkryty. Nedotýkejte se jich, nechte je být, nepředstavují pro nás žádné riziko.

Netopýři jsou tu mnohem déle než lidi, ve vzájemném kontaktu žijeme dlouhodobě a v míru. Pokud najdete nemocného nebo zraněného netopýra, není dobrý nápad se ho dotýkat a nechat se kousnout. Pokud máte pocit, že je třeba ho zachránit, pak je nejlepší volat odborníkovi o radu a manipulovat se zvířetem v rukavicích.

Domácího mazlíčka z něj neuděláte

Jaké mýty o netopýrech jsou mezi lidmi rozšířené?

Připadá mi to neuvěřitelné, ale dodnes se s tou pověrou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější