Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S globální pandemií se to má jako s dívčím tajemstvím

Teď to vědí jen ony dvě. A zítra? Foto: Unsplash
Teď to vědí jen ony dvě. A zítra? Foto: Unsplash

Glosa Davida Storcha: Všichni to známe. Dívky mají vážná tajemství, které nikdy nikomu neprozradí. Tedy snad jen své nejlepší kamarádce, to je ale v pořádku, poněvadž ta je naprosto spolehlivá a nikomu to neprozradí. Leda tedy snad své další nejlepší kamarádce, ale ta je taky zcela spolehlivá. Kupodivu, tímhle postupem nakonec znají tajemství všichni.

A dokonce lze ukázat, že pokud dejme tomu každá čtvrtá (nebo každá desátá) kamarádka není až tak strašně spolehlivá a prozradí to hned několika kamarádkám, má šíření onoho tajemství povahu exponenciálního růstu (počet lidí, kteří tajemství znají, roste přibližně geometrickou řadou). Jeho rychlost závisí právě na četnosti těch trochu méně spolehlivých kamarádek v populaci.

Není to samozřejmě úplně přesně exponenciální proces, poněvadž velikost dívčích kolektivů je omezená a čím dál častěji postupně dochází k tomu, že dívka tajemství prozradí kamarádce, pro kterou už je to stará vesta. Počet znalců tajemství se postupně nasycuje, ale to nic nemění na tom, že i když málokdo je vyslovená drbna, myšlenky, nápady i drby se alespoň zpočátku populací šíří stále rostoucí rychlostí. Totéž platí pro viry.

Nechtěně jsem vyslechl rozhovor dvou sousedů. Jeden se ptal druhého, zda mu (v situaci epidemie koronaviru) nevadí, že jeho děti si

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější