Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švýcaři mají rádi pravidla, roušky na nich ale moc nevidíte, říká Češka žijící v těžce zasaženém Švýcarsku

Lucie Kliková žije třetím rokem ve Švýcarsku. Foto: Archiv Lucie Klikové
Lucie Kliková žije třetím rokem ve Švýcarsku. Foto: Archiv Lucie Klikové

Švýcarsko má spolu se Španělskem nejvyšší počet nakažených koronavirem na světě v přepočtu na milion obyvatel. Itálie, které se boj s nemocí Covid-19 nedaří, je až za nimi. Přesto na Švýcarech roušky či masky, kterými by si chránili obličej, neuvidíte, popisuje Lucie Kliková, která v zemi žije už třetím rokem.

Prvním nakaženým koronavirem ve Švýcarsku byl 70letý muž z Ticina, nejjižnějšího kantonu, který se nakazil 15. února v Miláně. V Česku se nákaza zpočátku týkala právě navrátivších se z Itálie. Platí to ve větší míře i pro Švýcarsko?

Dokážu si představit, že to tak bylo, protože Švýcarsko s Itálií přímo sousedí a pohyb mezi těmito zeměmi je hodně veliký. Ticino je kanton, kde se mluví italsky. Ale v současné době je nejvíce případů nikoli v italské části Švýcarska, ale naopak v té francouzské, kam patří třeba Ženeva a Lausanne. Tam je nejvyšší počet. Ticino je, tuším, třetí. V Curychu i Ženevě je spoustu cizinců, mezinárodních organizací, firem, takže pohyb lidí je tam veliký.

Jaká byla reakce úřadů nebo vlády bezprostředně poté, co se začaly objevovat první případy?

Ze začátku se toho moc nedělo. Od poloviny března zavřeli školy, teprve tento týden byl omezen pohyb mezi státy, objevily se kontroly na hranicích. Ale že by tady byla nějaká velká panika mezi lidmi, to ne. Až poslední dva týdny jsem pozorovala, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější