Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Většině lékařů mají nově stačit respirátory nižší třídy. I těch je málo, zlobí se Kubek

Respirátor FFP3, který se doporučuje zdravotníkům jako ochrana proti koronaviru. Foto: Deník N
Respirátor FFP3, který se doporučuje zdravotníkům jako ochrana proti koronaviru. Foto: Deník N

Do boje proti koronaviru doposud museli zdravotníci „v první linii“ vyrážet s ochranou té nejvyšší třídy: respirátory třídy FFP3. Těch ale na trhu není dostatek, proto ministerstvo zdravotnictví zmírnilo svá doporučení. Za účinnou proti koronaviru už na základě světových odborných poznatků považuje i nižší třídu, tedy FFP2. Nejkvalitnější respirátory budou dál muset nosit například zdravotníci, kteří se starají o ventilované pacienty na jednotkách intenzivní péče.

Ministerstvo zdravotnictví změnilo doporučení k nošení respirátorů a roušek. Zdravotníky na urgentním příjmu, na odběrových místech či zubaře už nemusí chránit respirátor třídy ochrany FFP3, přípustný už je i FFP2. Lékaři dostali informaci o změně dnes v poledne. Výrobci upozorňují, že mezi respirátory typu FFP2 a FFP3 není velký rozdíl: nižší třída zachytí 94 % pevných částic ve vzduchu, ta vyšší zvládne ochránit před 99 % částic.

Jako první projevil nadšení šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, protože o změnu na Ústředním krizovém štábu žádal. „Stát nám řekl, že FFP3 nám nedá. A kdyby trval na tom, abychom je nosili, tak bychom museli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější