Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotbal dostává takové peníze, že má mít lepší výsledky. Musíme rozhýbat děti i společnost, říká Hnilička

Milan Hnilička. Foto: ČTK
Milan Hnilička. Foto: ČTK

Poslanec za ANO a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička lobbuje ve Sněmovně za svou novelu zákona o financování sportu. Chce zřídit Národní sportovní agenturu, která by podle bývalého hokejisty měla narovnat podmínky ve sportu a zlepšit transparentnost prostředí. To podle Hniličky může v důsledku pomoci „rozhýbat“ děti. „Nejde nám o hledání reprezentantů, ale o to, abychom naučili všechny děti sportovat,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

V důvodové zprávě své novely píšete, že „předpokladem efektivního poskytování státní podpory v oblasti sportu je vytvoření přehledných podmínek“. Jak chcete docílit toho, aby peníze došly tam, kam mají, tedy třeba do vesnických klubů?

Naprostým základem je vytvoření kvalitního rejstříku a digitálního systému. Musíme digitalizovat sport. Musíme vědět, kolik nás je, a musíme vědět, že se tam skutečně sportuje a nejsou tam černé duše. Příkladem může být třeba systém Fotbalové asociace ČR, kde se u aktivních hráčů rozsvítí zelená světýlka.

Evidence sportovců je cestou, jak docílit, aby peníze doputovaly i do těch nejmenších klubů. V kombinaci s digitalizací věřím, že to bude výhodné právě pro ty nejmenší.

Dobře, ale jaký to pro ně bude mít benefit?

Malé kluby nebudou muset znát nikoho ve velkém městě, kdo ví, jak fungují dotace, aby mohly peníze čerpat. Chceme dospět do stavu, kdy bude jasný centrální systém. Pro rozvoj je také důležité víceleté financování. Pokud tedy bude mít klub třeba deset dětí, bude vědět, s jakým příspěvkem do budoucna počítat, a může lépe plánovat.

Jak by tedy měly být ty finance děleny?

O tom se bavíme ve Sněmovně. Zajímá nás totiž, kolik peněz jde na děti, kolik na reprezentaci, kolik na všeobecné sportování. Na tom musíme najít shodu.

A máte svou vizi, jak by to mělo vypadat?

Moje vize je taková, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější