Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Itálii je možná mnohem více obětí koronaviru, než kolik tato nejpostiženější země oficiálně hlásí

Budova italského Červeného kříže v severoitalském Salò u jezera Garda. Foto: Eberhard Grossgasteig, Unsplash
Budova italského Červeného kříže v severoitalském Salò u jezera Garda. Foto: Eberhard Grossgasteig, Unsplash

V Itálii do včerejšího večera zemřelo na Covid-19 už 8165 lidí, nejvíce na světě. Ve skutečnosti jich však může být více – možná až čtyřnásobně. V italském deníku Corierre Della Sera to napsal starosta města Nembro společně s místním lékařem. Vycházeli z údajů o úmrtích ve svém městě a v některých jiných na severu země. Mnozí staří lidé umírají doma a nepočítají se do statistiky, protože je po smrti nikdo netestuje.

Záhadná úmrtí

Nembro je město v severní Itálii, asi 60 kilometrů od Milána. Žije tam asi dvanáct tisíc obyvatel. Tato obec patří mezi nejpostiženější místa v zemi. Oficiálně zde na Covid-19 zemřelo 31 lidí. Jak však napsali starosta města Claudio Cancelli a šéf místního zdravotního střediska Luca Foresta, celkem zde letos od ledna napočítali až 158 úmrtí.

Zemřelo asi jedno procento celé populace. V běžném roce ve stejnou dobu to bývá 35 mrtvých. Znamená to, že letošní odchylka od normálu je 123 mrtvých. Oficiálně má však Nembro pouze 31 zemřelých na Covid-19.

„Rozdíl je tak obrovský, že se nedá vysvětlit pouze statistickou odchylkou,“ napsali v článku. Předpokládají, že i další „záhadní mrtví“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější