Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Severokorejci se koronaviru bojí právem. Roušky z photoshopu neskryjí, že jim hrozí katastrofa

Vedlejší projev koronavirové krize v Severní Koreji: photoshopem přidělané roušky ve státních médiích. Foto: Rodong Sinmun via NK News
Vedlejší projev koronavirové krize v Severní Koreji: photoshopem přidělané roušky ve státních médiích. Foto: Rodong Sinmun via NK News

„Čistá země bez nákazy. Lidé jsou ohromeni, když vidí KLDR bez jediného případu,“ hlásá Pchjongjang. V zákulisí však tajně prosí o pomoc. Ví, že koronavirus je pro Severní Koreu tikající bombou. Jestli vybuchne, Severokorejcům hrozí chaos, možná i nový hladomor.

Na severokorejská státní média to byla dost neobvyklá zpráva. Korejská strana práce ze svého středu vyloučila nejmenovaného kádra, informovaly o víkendu stranické noviny Rodong Sinmun v článku s titulkem Vezměme si lekci ze samolibých, marných a povýšených činů mezi úředníky okresu Čchonnä.

Samolibost vyloučeného straníka spočívala v „zanedbání povinností“ a „neposlušnosti tváří v tvář supervýjimečným karanténním opatřením“. Provinil se „zhýralým popíjením“, když „shromáždil mnoho lidí a podněcoval k pití alkoholu a delikventnímu chování“.

Kvůli provinilci, jehož jméno Rodong Sinmun zamlčel, se dokonce konala videokonference nadřízených kádrů. O jeho osudu se podle listu rozhodlo v souladu s prosincovým výnosem Korejské strany práce, že „korupce a úplatkářství budou tvrdě trestány“.

„(Video)schůze předložila vážnou lekci, že (…) úředníci, kteří sami sebe vyzdvihují nad jiné (…), se nakonec zřítí k zemi jako poražení revoluce,“ cituje z Rodong Sinmun expertní server NK News, který na zprávu upozornil.

Citovaný článek ve vydání z 21. března. Foto: Rodong Sinmun via NK News

Kdo tu holduje úplatkům

Zpráva je to neobvyklá, protože takto otevřenou střelbu do vlastních řad nemá Korejská strana práce ve zvyku. Ale vysvětlení je nasnadě: spojily se v ní dva zásadní fenomény.

Zaprvé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější