Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Statisíce lidí můžou kvůli krizi spadnout do exekucí. Ve hře je i jejich dočasné zastavení

Dražba majetku zabaveného exekutorem. Ilustrační foto: ČTK
Dražba majetku zabaveného exekutorem. Ilustrační foto: ČTK

Kvůli hospodářské krizi způsobené pandemií se mohou dostat do dluhů další statisíce lidí v Česku. Poslanci proto začali diskutovat o návrzích, jak tomu zabránit. Chtějí především rychle změnit pravidla exekucí a insolvencí. Změny by se týkaly i lidí, kteří už v exekuci jsou.

Česká vláda se snaží v přicházející ekonomické krizi zachránit, co se dá. V neděli ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že vládě navrhne plošné pozastavení splátek hypoték a podnikatelských a spotřebitelských úvěrů na půl roku. A poslanci už také diskutují o tom, jak pomoci lidem, kteří už jsou v dluzích a musejí se potýkat s exekucemi a insolvencemi.

„Diskutujeme napříč politickými kluby ve Sněmovně o několika opatřeních. Jedná se třeba o dočasné zastavení exekucí či insolvencí nebo odpuštění bagatelních pohledávek například do patnácti set korun,“ řekl poslanec Patrik Nacher (ANO), který je jedním z iniciátorů debaty.

Podle něj jde zatím o náměty, ne definitivní návrhy. „Ekonomická krize, do níž se řítíme, je bezprecedentní. Shoda napříč Sněmovnou je na tom, že lidé v exekuci a insolvenci jsou nyní nejohroženější skupinou, která nemá vytvořenou žádnou finanční rezervu, protože všechny jejich peníze navíc jdou na splátky,“ doplnil Nacher s tím, že Sněmovna chce schválit změny v exekucích co nejrychleji, v řádu týdnů.

Podle poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) je doba kritická a vyžaduje mimořádná řešení. „Debatujeme o ukončení bagatelních exekucí s tím, že jistinu by doplatil stát. Otázkou k diskusi je také generální odpuštění

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější