Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš při videochatu opozici neuklidnil. „Udělali jste podraz na živnostníky,“ zlobí se Pekarová

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš čelil při videokonferenci šéfů sněmovních stran kritickým dotazům na postup vlády v koronavirové krizi. Opozice chtěla například vědět, proč klíčová opatření nařídilo ministerstvo zdravotnictví nebo proč kabinet neodškodní živnostníky, kteří nyní museli skončit. Jednání sice bylo podle jejích představitelů konstruktivní, zcela jasných odpovědí se ale prý nedočkali.

Čtvrtek bývá ve Sněmovně obvykle dnem interpelací, kdy poslanci směrují své dotazy na ministry. Kvůli koronaviru ale běžná jednání dolní komory parlamentu neprobíhají, proto opozice iniciovala uspořádání videokonference předsedů sněmovních stran.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka už před jednáním varoval, že pokud vláda hodí živnostníky a podnikatele přes palubu, bude iniciovat mimořádnou schůzi Sněmovny. Zatím však čeká, jak bude vypadat návrh, podle kterého mají podnikatelé postižení koronavirovou krizí získat 15 tisíc korun měsíčně.

„Byli jsme ujištění náměstkem (ministra vnitra Petrem) Mlsnou, že z jejich pohledu jsou možnosti kompenzovat podle zákona o krizovém řízení a podle zákona o ochraně veřejného zdraví úplně stejné,“ řekl Deníku N Jurečka.

Připomněl tak, že prodloužení klíčových omezení do 1. dubna neschválila vláda na základě krizového zákona, ale ministerstvo zdravotnictví v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví. Objevily se pochybnosti, že tak kabinet učinil proto, aby nemusel vyplácet hromadná odškodnění.

Mlsna, který se videokonference také účastnil, Deníku N řekl, že si ministerstvo vnitra k tomu vypracovalo právní stanovisko. Z něj vyplývá, že stát by lidem platil náhradu například v případě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější