Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Chytrá karanténa, ruské prázdniny a pokojový detektiv

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Koronavirus nám nevezme náš životní styl, rozhodla vláda a chce jít cestou chytré karantény. Snad je natolik chytrá, že počítá s hloupými lidmi. Čtvrteční Notes sepsal Adam Hecl.

Vláda se chystá na nebezpečnou, ale nevyhnutelnou cestu v boji s koronavirem. Nevyhnutelnou proto, že nikdo nechce, aby byly životy lidí a ekonomika úplně paralyzovány. Nebezpečnou proto, že záleží na zodpovědnosti každého jednoho člověka. A spousta věcí funguje dobře, dokud nepočítáme s lidským faktorem.

Řeč je o chytré karanténě. Ta spočívá v pečlivém zjištění a izolaci nakažených tak, aby zbytek země mohl žít běžným životem. Pozitivně otestovaným osobám sestaví jejich mobilní operátor mapu pohybu v uplynulých dnech jako připomenutí, kde všude byly. Na základě toho dotyčný vyjmenuje, s kým se během těchto dnů potkal. Takto označení lidé dostanou pokyn, ať zahájí karanténu, poté za nimi přijede sanitka a odebere jim samotným vzorky. Vyjde-li jim test pozitivně, pokračuje se stejným postupem jako u prvního nakaženého.

Celý proces vysvětlil v rozhovoru s Eliškou Černou šéf krizového štábu Roman Prymula.

A čím dřív se podaří na nový systém najet, tím lépe. Na 800 000 lidí v ČR kvůli nouzovému stavu nepracuje, 300 000 nemá na životní náklady. Mezi dosud nejpostiženější profese patří kuchaři a číšníci, prodavači, makléři a zaměstnanci hotelů, vyplývá z rozsáhlé datové analýzy iRozhlasu.

Na režim omezeného fungování chtějí naskočit také univerzity, které se připravují na zkoušky. Ty zřejmě budou muset být dálkově. „Možnosti opisování jsou relativně velké, i když je člověk na zkoušce fyzicky přítomen. U online přenosu jsou možná o něco větší, ale pohybujeme se v nouzových časech,“ připouští například rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller v článku Adély Skoupé.

Jak jsou na tom s koronavirem jinde? Čína kreativně počítá, kolik případů koronaviru na svém území má. Rusko si problémy nepřipouští: Mluvčí Kremlu Peskov řekl, že „v Rusku de facto žádná epidemie není“, a proto prezident Putin ani nevyhlásil výjimečný stav, nýbrž pouze dal celé zemi týdenní prázdniny. A americký prezident Trump zase podmiňuje pomoc federální vlády jednotlivým státům tím, že se k němu guvernéři budou „dobře chovat“. Mimo jiné o tom, v čem se Spojené státy začínají podobat autoritářským režimům, píše Filip Zajíček.

O vývoji situace s pandemií jsme i dnes informovali v online zpravodajství.

Co se stalo dál?

Sedmadevadesátiletá Jihokorejka se vyléčila z koronavirové nákazy a propustili ji z karantény! Žena je nejstarší z 4144 lidí, které Jižní Korea k dnešku hlásí jako zcela uzdravené.

Vietnamský prodavač Nguyen Van Phú věnoval své zásoby potravin nemocničnímu personálu v Pardubicích. Už dříve pomohl vrátit ztracenou obálku s penězi, odměnu od pivovaru prodal a peníze daroval postiženým dětem.

Policista z Úřadu vlády Milan Halbich loni na demonstraci kritizoval premiéra. Babiš podle něj ztělesňuje diktátorství, manipulaci, byrokracii, uplácení, vydírání a zastrašování. Za to tehdy bylo s Halbichem zahájeno kárné řízení. O svém případu mluvil v Deníku N, načež s ním velitel útvaru Jiří Komorous teď zahájil ještě řízení nové.

Lidé uzavření ve svých domovech hledají nejrůznější zábavu. Velmi aktivním se v posledních dnech například stalo fórum na Redditu Room Detective, ve kterém si lidé fotí své pokoje a ostatní diskutující hádají, co jsou daní lidé zač: odkud pocházejí, jaké mají zaměstnání, s kým bydlí, jaké mají koníčky. Divili byste se, kolik toho lze z obyčejné fotky psacího stolu a knihovny vyčíst!

Pro ty, kterým se nechce šmírovat v pokojích ostatních a radši budou doma v klidu popíjet, je tu iniciativa Zachraň pivo. Ta sdružuje minipivovary po celé zemi, které kvůli vládním opatřením nedodávají do hospod a restaurací. Návod na záchranu piva je prostý: stačí ho objednat a vypít.

Na závěr Notesu jsem chtěl přiložit nějaký citát, který by shrnul dnešní den. Žádný mě nenapadl. Naštěstí je tu ale zajímavá stránka InspiroBot, která generuje chytré a motivační citáty na počkání. Paulo Coelho by se mohl učit.

Co vás čeká v zítřejších novinách?

– Politologové: Vláda má i přes tvrdá opatření podporu. Zatím
– Univerzity vymýšlí úlevy pro dobrovolníky i online zkoušky
– Kudy ven ze závislosti na Číně: Firmy i lidé v Česku jedou naplno
– Zemědělci nemají dost pracovníků. Brigádníci z ciziny se nedostanou přes hranice
– Státy USA se stávají ohnisky nákazy, Trump podmiňuje pomoc dobrým chováním guvernérů
– Epidemie přivedla nepřipravené USA nad propast. Nad ní je s nimi celý svět
– Všichni sledujeme čísla kolem pandemie. Většina z nich ale popisuje realitu špatně
– Dějiny džín, nejsymboličtějších kalhot na světě, sepsané v knize Jeans Story

Kontext N:
– Hněv jako sebeobrana i útok: Musíme ženy přestat trestat za to, že se zlobí
– Izraelský historik Harari: Při boji s koronavirem rozhodujeme o budoucnosti
– Komunistický trip: Příběh LSD pod nosem režimu

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější