Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nakažení senioři se po ošetření vracejí do domovů důchodců, experti se bojí šíření viru

Ilustrační foto: Fotolia
Ilustrační foto: Fotolia

Koronavirus se rychle rozšiřuje v domovech důchodců a v léčebnách dlouhodobě nemocných. Nákaza u seniorů se prokázala v Česku už nejméně ve čtyřech zařízeních. Deník N zjistil, že infikovaní senioři, kteří nemají obtíže, se po základním ošetření v nemocnici vracejí zpět do ústavů. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové je tento postup nezbytný, protože je v nemocnicích málo místa. Odborníci na péči o seniory se ale bojí rozšíření nákazy v těchto zařízeních.

Na začátku týdne ministerstvo zdravotnictví opatrně pochválilo, že se zatím daří chránit seniory před nákazou koronavirem. „Je nezbytné hlídat zásah nákazy do seniorní populace. A to se v naší republice zatím děje a kéž by to takto pokračovalo dál,“ řekl v rozhovoru pro Deník N šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V posledních dnech ale přišly nedobré zprávy z ústavů pro seniory. Dnes zemřely dvě ženy z domova pro seniory v pražské Michli, kde je zhruba 70 klientů. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl ČTK, že byly ve vysokém věku a měly další vážná chronická onemocnění.

„V domově se provádí šetření, aby se zabránilo dalšímu šíření. Bude tam provedena ohnisková dezinfekce,“ řekl šéf Ústředního krizového štábu.

V léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) při Thomayerově nemocnici v sousední Krči se nakazila většina pacientů, a to od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější