Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo vejprtské tragédie opět ožije. Podezřelí ze založení požáru se do ústavu nevrátí

Ředitel vejprtských ústavů Viktor Koláček (vlevo) a vedoucí domova Kavkaz Petr Vagaši před zasaženou budovou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ředitel vejprtských ústavů Viktor Koláček (vlevo) a vedoucí domova Kavkaz Petr Vagaši před zasaženou budovou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Necelé tři měsíce po požáru ústavu pro lidi s postižením ve Vejprtech v Krušných horách, který nepřežilo osm lidí, se do zrekonstruované budovy začnou vracet její někdejší obyvatelé. Tři klienti, které vedení ústavu podezírá ze založení požáru, ze zařízení odejdou.

Lednový požár nepřežilo osm klientů. Šlo o nejtragičtější podobnou událost posledních let. Přeživší byli rozmístěni do okolních budov, některé si vzaly rodiny domů. Teď je čeká návrat. Ve zrekonstruované budově přibyly kamery a kouřová čidla.

Zatímco většina lidí teď řeší pandemii koronaviru, v severočeském městečku je ústředním tématem návrat klientů do vyhořelého ústavu. V jeho části zvané Kavkaz vypukl požár v noci na 19. ledna – osm klientů se udusilo kouřem, jeden člověk zůstává v nemocnici na přístrojích.

Ti, kdo tragédii přežili, se dočasně přesunuli do ostatních budov ústavu nebo do svých rodin. V pondělí 6. dubna se třináct z nich vrátí do nově zrekonstruovaného Kavkazu. Ostatní je mají následovat do konce června.

Tři klienti, které vedení ústavu podezírá ze založení požáru, se ale podle zjištění Deníku N do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár ve Vejprtech

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější