Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Izraelci (včetně rabínů) bojují s koronavirem pomocí nejnovějších technologií

Izraelci bojují i humorerm. Upoutávka na populární seriál televize Netfix Papírový dům dostala v jednom z mnoha internetových memů aktuální „koronavirovou“ podobu. Postavy z něj si odnášejí toaletní papír oblíbené místní značky.
Izraelci bojují i humorerm. Upoutávka na populární seriál televize Netfix Papírový dům dostala v jednom z mnoha internetových memů aktuální „koronavirovou“ podobu. Postavy z něj si odnášejí toaletní papír oblíbené místní značky.

Izraelský deník Lindy Štucbartové: Dalo by se očekávat, že Izraelci, národ zvyklý být často ve válečném stavu a odkázaný na vlastní pomoc, se budou vyrovnávat s pandemií snadněji. Zatímco ale vnější hrozby v podobě teroristických útoků do značné míry nebrání velké části občanů vést běžný život, současná krize je nutí se v každodenním životě co nejvíce omezit.

Pro izraelskou mentalitu založenou na velmi blízkém kontaktu, vzájemném objetí a častém setkávání velkých skupin je dodržování společenského odstupu poměrně velkým problémem. A vláda navíc hlídá, zda si své zvyky dokázali na čas odpustit. A je přitom hodně přísná.

Minulý týden nasadila v boji s koronavirem kontroverzní nejnovější technologie umožňující přesné sledování občanů, kteří přišli s nakaženými do kontaktu. Kontroverzní proto, že umožňují sledování osob bez jejich souhlasu.

„Izrael přijal opatření v boji s koronavirem jako jedna z prvních západních zemí,“ popisuje přístup izraelských úřadů Delana Mikolášová, vědecká diplomatka v Tel Avivu. „Již v polovině února zakázal vstup turistům z rizikových asijských zemí a všechny své občany, kteří se odtamtud vraceli, poslal do čtrnáctidenní povinné domácí karantény. Stejný postup začal nekompromisně aplikovat jako vůbec první země již koncem února vůči Itálii a následně všem dalším zemím. Při ochraně svých hranic má tedy jistou výhodu. Vzhledem k tomu, že se však virus šíří rychle již mezi domácí populací, rozhodl se premiér Netanjahu nasadit do boje stejné technologie k trasování nakažených, které se používají v boji s terorismem,“ dodává.

Podělme se o své znalosti

Do boje s virem se ale v duchu izraelské „kibucové“ tradice, která velí vzájemně si pomáhat, vedle vlády nekompromisně pustili i sami občané. A jak jinak než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Izraelský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější